Daniela Șerb
Rădăcini, tulpini, frunze, flori sau semințe, separat sau în diverse combinații precis stabilite pot constitui medicamente în medicina tradițională chinezească.„Orice substanță care produce o modificare în organism este medicament. Din ierburi s-au născut medicamentele. Cele mai potrivite sunt acelea care elimină cauza unei boli corect diagnosticate”, explică dr. Angela-Sanda Tudor, președintele Societății Române de Medicină Tradițională Chineză (MTC).
Izvoarele istorice și bazele științifice ale medicinei chinezești datează de aproape 5.000 de ani, fiind probate de lucrări și tratate care s-au transmis de-a lungul secolelor. „Acestea conțin informații și studii asupra unui număr foarte mare de substanțe cu rol de medicament, incluzând proprietățile acestora, modul de prezervare și de procesare, compatibilități, incompatibilități, contraindicații, dozare și mod de administrare”, a adăugat dr. Tudor. Cea mai veche carte de medicină chineză datează din secolul II î.C. și se numește Tratatul de medicină internă al Împăratului Galben. Din aceeași perioadă, provine și cartea Lei Gong – Metode de preparare a medicamentelor.
Efectul terapeutic depinde de reguli foarte stricte
„Colectarea plantelor la timpul potrivit este foarte importantă pentru obținerea efectului terapeutic. Prepararea medicamentelor este precedată de mai multe etape de procesare, diferite în funcție de ingredient: umezire, preparare în aburi, fierbere, coacere, calcinare, prăjire, uscare la soare sau la umbră. Prin aceste procedee se concentrează o substanță sau alta conținută în ingrediente”, explică specialistul.
Scopul preparării este reducerea toxicității și a efectelor nedorite sau schimbarea proprietăților unor ingrediente: „De exemplu, morcovul în stare crudă este laxativ, iar morcovul fiert este antidiareic”. Asocierea mai multor ingrediente, preparate sau crude pentru a forma un medicament respectă de mii de ani niște reguli foarte stricte.
Cum se stabilește diagnosticul
Examinarea unui bolnav și stabilirea diagnosticului se face diferit față de medicina alopată. Astfel, în medicina chineză prima etapă este descoperirea cauzei primare a bolii. Apoi se face o distincție clară între deficit și exces, între sindromul principal și cel secundar. Se identifică partea corpului care e bolnavă și se stabilește excesul sau deficiența de Yin, Yang, Qi și sânge.
Diagnosticul odată stabilit este urmat de alegerea principiului terapeutic și a metodei de tratament. „Cu alte cuvinte, doctorul își stabileste un scop al tratamentului, și apoi , din arsenalul terapeutic – dietoterapie, gimnastica Tai chi și Qi gong , masaj Tui na, acupunctură, medicație – alege acele terapii care îl vor duce atât la ameliorarea simptomatologiei, cât și la eliminarea cauzelor îmbolnăvirii”, explică dr. Tudor.
Niciodată nu ar trebui să i se dea pacientului câteva plante uscate pe care acesta să le facă infuzie sau decoct. „Cum putem noi garanta că substanțele extrase din aceste plante cu apa fierbinte nu vor reacționa chimic în ceașca de ceai rezultând un compus care să nu mai aibă niciuna dintre calitățile ingredientelor luate separat?”, întreabă medicul.
Din practica milenară a farmacologiei chineze se ştie că mărirea doar cu câteva grame a cantităţii unui ingredient duce la un alt medicament care va fi indicat pentru o altă boală.
În concluzie, medicamentele chinezești fie ele și naturale pot avea efecte nedorite dacă sunt administrate incorect, iar cele mai eficiente sunt cele care servesc un diagnostic atent.
^ Cum deosebim un medic de un șarlatan
Nu este foarte greu să deosebim un medic autentic, specializat în MTC, de unul fals. Ce face diferența? În primul rând, calificarea. Pentru a putea practica în România, orice medic trebuie să aibă un cabinet medical autorizat, cu dotările aferente și cu personal medical auxiliar. „Un medic onest are firmă și își afișează la vedere, pe pereții cabinetului, atât diploma de absolvire a facultății de medicină, cât și certificatele de specializare obținute apoi”, a explicat dr. Tudor. În al doilea rând, un medic adevărat nu se duce acasă la domiciulul pacientului decât dacă este o urgență. „Eu dacă fac acupunctură nu am nevoie numai de ace. Medicina se practică într-un spațiu adecvat unde ai la îndemână toate instumentele medicale necesare”, conchide dr. Tudor.