Din cuprinsul articolului
Locurile de pe Pământ în care trăiesc mulți centenari sunt insula Okinawa din Japonia; Loma Linda în California; Peninsula Nicoya din Costa Rica. Speranța medie de viață acolo este de 80-90 de ani și sunt mulți bătrâni de peste 110 ani.
De altfel, Japonia este renumită atât pentru speranța lungă de viață dar și pentru aspectul tineresc al oamenilor. Acest lucru se explică printr-un amestec de obiceiuri culturale și decizii de stil de viață care susțin longevitatea și sănătatea bună. Iată 8 practici anti-îmbătrânire pe care japonezii le folosesc în viaţa de zi cu zi.
Dieta japoneză este săracă în alimente procesate și zaharuri adăugate și bogată în legume proaspete, fructe de mare, produse din soia și orez. Această dietă este bogată în antioxidanți, vitamine și acizi grași omega-3, care ajută la combaterea stresului oxidativ și a inflamației, două cauze majore ale îmbătrânirii.
Un pilon al culturii japoneze este ceaiul verde. Este plin de antioxidanți, în special catechine, care scad riscul de boli cronice și ajută la protejarea celulelor. Consumul regulat de ceai verde poate îmbunătăți sănătatea pielii și sănătatea generală.
„Hara hachi bu”, sau a mânca până te simți sătul în proporție de 80%, este un obicei în rândul japonezilor. Acest comportament scade riscul de obezitate și ajută la prevenirea supraalimentării. În plus, cantitățile mai mici ușurează povara asupra sistemului digestiv, notează indiatimes.com.
Japonezii fac din activitatea fizică o parte din viața lor de zi cu zi. Obișnuiesc să meargă pe jos, cu bicicleta, să practice tai chi și artele marțiale. Exercițiile frecvente păstrează masa musculară, întăresc inima și mențin sănătatea mintală.
Protecția solară, hidratarea și curățarea fac parte din regimul japonez complet de îngrijire a pielii în mai multe etape. Algele marine, ceaiul verde și tărâțele de orez sunt exemple de substanțe naturale care ajută la menținerea pielii tinere și sănătoase.
Menținerea unei hidratări adecvate este un obicei anti-îmbătrânire ușor de făcut, dar puternic. Pe lângă faptul că includ alimente hidratante, precum fructele și legumele în dieta lor, japonezii beau frecvent apă pe tot parcursul zilei. Aportul suficient de apă menține pielea hidratată și ajută la eliminarea toxinelor.
Abordarea japoneză a managementului stresului încorporează tehnici precum mindfulness, meditație și petrecerea timpului în natură. Stresul este o cauză cheie a îmbătrânirii. Angajarea în practici, precum scăldat în pădure sau shinrin-yoku poate reduce stresul și poate îmbunătăți sănătatea generală.
Cultura japoneză acordă o mare valoare implicării în comunitate și relațiilor sociale puternice. Longevitatea și sănătatea mintală sunt corelate cu interacțiunile sociale regulate și cu un sentiment de apartenență. Persoanelor care folosesc acest sistem de sprijin le este mai ușor să-și gestioneze stresul și să păstreze o atitudine pozitivă față de viață.
Specialiştii în geriatrie susţin că centenarii sunt uniți și de dragostea pentru alimentele bogate în acid lactic: varză murată, iaurt, pâine neagră cu aluat.
Este interesant că nu numai ecologia, ci și filosofia locală de viață au influențat astfel de indicatori. Centenarii sunt de obicei remarcați pentru moderația lor în mâncare.
Nu există restricții specifice, principalul lucru este o dietă echilibrată, în care predomină cerealele și leguminoasele, dar nu este necesar să excludem produsele lactate și carnea. Ceea ce îi unește cu adevărat pe locuitorii din „zonele albastre” este dragostea lor pentru nuci (sunt bogate în antioxidanți).
Japonezii, de exemplu, respectă regula că stomacul este plin în proporție de 80%. Ei cred că aceasta este cea mai sănătoasă porție pentru o persoană și pun lingura jos de îndată ce apar primele semne de sațietate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…