Sari la conținut

Secretele dietei si longevitatii japoneze

V-ati intrebat vreodata cum de japonezii sunt atat de sanatosi si traiesc atat de mult? Multi cercetatori sustin ca este voerba de dieta lor, asa ca iata cateva ponturi pe care ati putea sa le folositi si voi.        

  1. Ingredientele pe care le gasim intr-o bucatarie japoneza sunt o serie de alimente de baza care insa constituie materia prima pentru alimentatia consistenta si zilnica. Acestea sunt: pestele, soia, orezul, fructele, ceaiul verde si legumele si verdeturile, atat cele ce cresc pe pamant cat si cele marine.
  2. Japonezii se bucura de mese gatite in casa in fiecare zi. O masa traditionala poate fi alcatuita din peste grill, un bol de orez, salata de legume, supa miso, fructe pentru desert si ceai verde la final. Ca dovada, japonezii consuma aproape 10 procente din pestele pescuit in intreaga lume desi ca populatie abia daca ating 2 procente. Aceasta doza zilnica de acizi grasi Omega 3 poate fi o explicatie simpla pentru longevitatea si sanatatea lor.
  3. Principala regula a dietei japoneze este cea de a consuma intotdeauna ceea ce se poate gasi proaspat, in functie de sezon. In supermarketurile japoneze nu numai ca vei gasi alimente proaspete ci, pe langa data de expirare acestea vor avea inscriptionata si data (inclusiv ora exacta) culegerii/ ambalarii.
  4. Japonezii consuma portii mici din mai multe feluri de mancare la o masa. Inca din copilarie, ei invata sa manance incet, savurand fiecare imbucatura. In plus, mancarea este servita pe tavi si farfurii mult mai mici decat cele cu carea ne-am obisnuit in Europa. Iata cateva principii ale servirii mesei in japonia, pe care le poti insusi de asemenea pentru o dieta sanatoasa:

– nu umple niciodata complet farfuriile

– nu servi niciodata o portie prea mare din orice fel al meniului

– fiecare fel se serveste in propria sa farfurie

– mai putin inseamna intotdeauna mai mult

– fiecare fel este astfel aranjat incat sa poata fi remarcata frumusetea sa naturala

  • proaspat inseamna intotdeauna „cel mai bun”

Continuarea pe Lyla.ro

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel