Sari la conținut

Secretele culinare ale asiaticilor. De ce sunt slabi și trăiesc 100 de ani?

Bucataria chinezeasca este aproape vegetariana, folosind produse animale doar in proportie de 20% si acestea doar pentru a da gust preparatelor!

In bucataria asiatica, indeosebi cea chinezeasca orezul este prezent la fiecare masa, chiar si la micul dejun, iar in medie poporul chinez este unul slab, daca nu chiar foarte slab. Acest lucru se datoreaza strict unei alimentatii sanatoase si echilibrate.

Mancarea lor clasica este reprezentata de o portie de orez servita alaturi de un preparat pe baza de legume si carne slaba, gatit la foc iute in numai cateva minute. Prin urmare, aportul de vitamine, fibre, fier, potasiu si minerale este mai ridicat, in timp ce aportul de grasimi saturate este unul foarte scazut.

Carbohidratii cea mai buna sursa de energie
Carbohidratii sunt cea mai buna sursa de energie pentru organismul nostru, fiind prezenti mai ales in orez (in deosebi in cel alb).

Orezul alb contine aminoacizi importanti, iar cand acesta este servit alaturi de un preparat pe baza de carne, dieta este completa din punctul de vedere al necesarului de care are nevoie musculatura pentru a se dezvolta. Din acest motiv, orezul alb este o alegere buna pentru vegetarienii care doresc sa-si imbunatateasca forma fizica.

Datorita continutului scazut de fibre, orezul alb este benefic pentru cei care sufera de colici, greturi sau alte afectiuni ale sistemului gastro-intestinal.

Continutul de magneziu ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Vitamina B1 optimizeaza procesele cognitive. Continutul scazut de sodiu transforma orezul alb intr-o alegere optima pentru cei care au o presiune arteriala ridicata sau probleme cu rinichii.

Dieta chinezilor abunda in legume, soia, peste si fructe de mare. Zaharul, produsele lactate si carnea rosie fiind consumate in cantitati foarte mici. Bucataria chinezeasca foloseste doar ingrediente proaspete, iar alimentele prelucrate industrial sunt in general evitate.

De altfel, preparatele sunt gatite prin metoda traditionala (stir-fry), care consta in prajirea alimentelor, taiate in bucati mici, intr-o tigaie mare (wok) amestecand continuu. Metoda stir-fry necesita o cantitate mica de ulei, iar ingredientele isi pastreaza textura si aromele naturale.

Un rol important, poate cel mai important in alimentatia chinezilor este ceaiul verde, pe care l-au descoperit cu peste patru mii de ani in urma si a fost utilizat inca din acea vreme, gratie capacitatilor sale naturale de vindecare. Ceaiul verde provine din planta numita Carmellia Sinensis si este cel mai popular ceai de pe glob, indeosebi pentru proprietatile sale terapeutice si detoxifiante, efectul antioxidant, proprietatile anticancerigene si metabolice. Ceaiul verde chinezesc poate inlocui cu succes cafeaua, rezultatele consumului sau fiind vizibile si in pierderea kilogramelor in plus.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel