Sari la conținut

Secretele celui mai longeviv medic practicant din lume au fost dezvăluite. ”Toți oamenii care trăiesc mult au aceste lucruri în comun”

Fiţi activi, distraţi-vă şi mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca, acestea sunt printre regulile care l-au ajutat pe dr. Shigeaki Hinohara, expert în longevitate, medic şi preşedinte emerit al Universităţii St. Luke, să trăiască 105 ani.

Iată ce sfaturi de viață a lăsat moștenire, înainte de a muri.

Distrați-vă!

„Ne amintim cu toţii cum era în copilărie când ne jucam şi uitam de multe ori să mâncăm sau să dormim. Eu cred că putem păstra această atitudine şi în viaţa de adulţi. Cel mai bun lucru este să nu ne obosim corpul cu prea multe reguli, cum ar fi ora pentru prânz şi cină“.

Durerea este un lucru misterios, iar cea mai buna modalitate de a uita de ea este distractia. Daca un copil are o durere de dinti si incepi sa te joci cu el, acesta uita imediat de durere. Spitalele ar trebui sa aiba in considerare nevoile de baza ale pacientilor. Cu totii vrem sa ne distram. La spitalul St. Luke’s avem muzica, terapie animale si cursuri de arta.”

Fiți activi!

A fi activ nu este un lucru deloc greu în epoca mişcării, însă este important de stabilit priorităţile pentru a se evita suprasolicitarea. „Pentru a te mentine sanatos, ia-o intotdeauna pe scari si cara-ti singur bagajele. Eu urc doua trepte scari deodata, pentru a-mi pune muschii in miscare.”

Mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca!

În privinţa alimentaţiei, medicul spunea adesea: „Mâncaţi pentru a trăi, nu trăiţi pentru a mânca“. Acesta amintea de nenumăratele tabele cu alimente toxice sau benefice, modul în care ar trebui să fie combinate şi la ce oră ar trebui să le consumăm, fiind de părere că aceste reguli devin de multe ori imposibil de urmat. Dr. Hinohara avea un meniu extrem de simplu: suc de portocale şi cafea la micul dejun, lapte şi prăjituri la prânz (contrar a ceea ce ar spune orice nutriţionist), iar la cină – legume, peşte, orez şi uneori carne.

Aveți grijă la siluetă!

Toti oamenii care traiesc mult – indiferent de nationalitate, rasa sau gen – au un singur lucru in comun: niciunul nu este supraponderal.

„La micul dejun eu beau cafea, un pahar de lapte si suc de portocale in care adaug o lingura de ulei de masline. Uleiul de masline este bun pentru artere si imi mentine pielea sanatoasa. Masa de pranz este alcatuita din lapte si cateva fursecuri sau nimic cand sunt prea ocupat sa mananc. Nu mi se face foame niciodata deoarece ma concentrez asupra muncii mele. La cina, mananc legume cu putin peste si orez si de doua ori pe saptamana consum 100 de grame de carne slaba.”

Amânați pensia cât mai mult!

Nu exista nicio nevoie sa te pensionezi vreodata, insa daca trebuie, ar trebui sa fie mult mai tarziu de 65. Varsta actuala de pensionare a fost stabilita in urma cu jumatate de secol la 65 de ani cand durata medie de viata in Japonia era de 68 de ani si numai 125 de japonezi atinsesera varsta de 100 de ani. Astazi, femeile japoneze traiesc in jur de 86 de ani, iar barbatii 80 si avem 36.000 de centenari in tara noastra. In 20 de ani, vom avea in jur de 50 000 de persoane cu varsta de peste 100.”

Împărtășiți ceea ce știți!

„Tin peste 100 de prelegeri pe an, unele pentru scoli primare, altele pentru oameni de afaceri. De obicei vorbesc timp de 60-90 de minute stand in picioare, pentru a ma mentine puternic.”

Aveți grijă de sănătate!

„Cand un doctor iti recomanda sa faci o analiza medicala sau o anumita operatie, intreaba-l daca ar recomanda aceeasi procedura si sotiei/ sotului sau copilului sau. Contrar a ceea ce se crede, doctorii nu ii pot vindeca pe toti asa ca de ce sa ii expui unei suferinte nenecesare? Cred ca muzica si terapia cu animale pot ajuta mai mult decat isi pot imagina doctorii.”

Țințiți sus dar nu faceți o obsesie pentru lucrurile materiale!

„O poezie care pe mine ma inspira este poezia “Abt Vogler” a lui Robert Browning. Tatal meu obisnuia sa imi citeasca aceasta poezie. Ne incurajeaza sa facem lucruri mari, nu mazgalituri. Spune sa incerci sa desenezi un cerc atat de mare incat sa nu existe nicio modalitate de a-l termina atata timp cat suntem in viata. Tot ce vedem este o arcada; restul este dincolo de ceea ce putem noi vedea, insa exista acolo in departare.”

Sa nu devii obsedat de acumularea de lucruri materiale. „Aminteste-ti ca nu stii cand va veni momentul sa parasesti aceasta lume si nu le poti lua cu tine acolo unde te vei duce.”

Bolile sunt legate de suflet

Stiinta singura nu poate vindeca sau ajuta oameni. „Stiinta ne aduna pe noi toti laolalta, insa boala este individuala. Fiecare persoana este unica si bolile sunt legate de sufletul fiecaruia. Ca sa cunoastem boala si sa ajutam oamenii, avem nevoie de arte liberale si vizuale, nu doar medicale”.

Viata este plina de incidente

„Pe 31 martie 1970, cand aveam 59 de ani, m-am imbarcat pentru un zbor Tokio- Fukuoka. Era o dimineata frumoasa si insorita. In timp ce din avion se putea zari muntele Fuji, avionul a fost deturnat de liga japoneza comunista – Factiunea Armata Rosie. Am petrecut urmatoarele 4 zile legat cu catuse de scaunul meu, la o temperatura de 40 de grade. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment si am fost uimit de cum isi incetineste corpul functiile in criza.”

Gaseste un model pe care sa-l admiri si tinteste sa realizezi chiar mai mult decat ar putea el vreodata sa faca.

„In 1900, tatal meu s-a dus in Statele Unite sa studieze la Universitatea Duke din Carolina de Nord. A fost un deschizator de drumuri si unul din eroii mei. Mai tarziu, am descoperit si alte modele care sa ma inspire, si de fiecare data cand ma blochez, ma intreb ce ar face ei ca sa rezolve problema.”

Ajutați cât puteți!

„Pana la 60 de ani, este usor sa muncesti pentru familia ta si sa-ti atingi telurile. Insa in anii din urma, ar trebui sa ne straduim sa facem ceva si pentru societate. De la varsta de 65, eu am muncit ca voluntar si iubesc fiecare minut pe care il petrec astfel.”

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel