Categories: Ştiri sănătate

Secret pentru o memorie bună. Profesorul Vlad Ciurea: „Este un exerciţiu excelent”

Secret pentru o memorie bună. Prezent în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire cu Radu Tudor, difuzată de Antena 3, profesorul Vlad Ciurea a dezvăluit cum ne putem antrena memoria cu ajutorul unui exercițiu simplu.

„Am peste 23.000 de operaţii neurochirurgicale. Îmi continui activitatea şi sunt foarte atent la fiecare caz. Cel mai interesant lucru la creier este memoria.

Am să spun un fenomen care m-a impresionat în primii ani. Era un om frumos, deştept, elegant, care desena, picta. A fost operat, iar după operaţie nu a recunoscut niciun desen. NImic, nicio pictură. Unde e adevărul?

Sunt elemente de memorie. Discuţi cu cineva şi brusc îţi aminteşti de ceva ce ai făcut acum 20-30 de ani. De ce îţi apare în faţa ta, în ochii tăi, în gândul tău acea idee? Cine ţi-a adus-o în faţă? Memoria este fantastică.

Trebuie să facem totul să ne menţinem o memorie bună. Dacă nu aveam o memorie bună, nu putem să facem o discuţie, nu putem să le spunem nepoţilor pilde, să le spunem poveşti”, a declarat Prof. dr. Vlad Ciurea.

Prof. dr. Vlad Ciurea, soluţia pentru o memorie bună

„Un medicament cunoscut pe care pot să îl recomand, la Seneca filosoful, care a fost şi tutorele lui Nero, medicamentul de menţinere a memoriei pe care şi-l exersa. Seara stătea complet liniştit şi repeta întins tot ce a făcut peste zi, cu amănunte. După care începea să povestească ce va face în ziua următoare cu amănunte.

Un exerciţiu mental. Cu voce tare. Puteţi face acelaşi lucru scriind sau notând. Toate astea stimulează memoria. Ochi, memorie, gânduri stimulează creierul. Şi cu ocazia asta constaţi că ai greşit, că mai bine făceai altceva. Dacă ai scris, a doua zi ai şi soluţia.

Cred că elementul esenţial care împinge creierul înainte este memoria şi este stocată undeva într-o bibliotecă. Nu trebuie să ne sperie. Nu suntem proşti de loc. Suntem o naţie deşteaptă. Trebuie să avem această memorie şi să o folosim când trebuie. Cei care se îngrijorează că uită nu trebuie să se îngrijoreze. Pentru că în clipa aceasta nu găseşte cuvântul potrivit, dar sunt cuvinte colaterale care ne pot ajuta. Noi intrăm în panică, nu am ştiut asta. Din aproape în aproape trebuie să afli.

Memoria gestului ajută. Să nu intrăm în panică pentru că nu ajută la nimic. Aici este un defect mare pentru că oamenii pun presiune pe ei înşişi şi mai vine şi partenerul de viaţă care pune presiune”, a dezvăluit profesorul Ciurea la Antena 3.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

3 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

33 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: