Sari la conținut

Sechele grave la pacienți Covid asimptomatici. Medic: ”Pacienți care fac accidente vasculare cerebrale, fără să aibă afectare pulmonară. Pot apărea și la câțiva ani de la infectare”

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sechele Covid. Sechelele lăsate de Covid-19 par să afecteze întreg organismul. Inclusiv părul, pielea și vasele de sânge, în afară de căile respiratorii.

Așa se face că, pe lângă simptomele respiratorii deja arhi-cunoscute, medicii consultați de HotNews.ro vorbesc inclusiv despre căderea părului la mulți pacienți.

„Am avut foarte mulți pacienți COVID cărora le-a căzut părul”, afirmă prof. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, șeful Laboratorului de Explorări Funcționale respiratorii speciale din acest spital și președintele Societății Române de Pneumologie.

„Pierderea părului, am auzit la coafor că s-a discutat îndelung această problemă între doamne”, confirmă și subliniază prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie.

Pacienți cu AVC fără să fi avut afectare pulmonară

Nici pierderea gustului și a mirosului, interpretate inițial ca simptome banale, nu sunt ceea ce par. Pierderea gustului și a mirosului reprezintă, în realitate, un simptom neurologic.

„Gândiți-vă numai că unul dintre cele mai comune simptome a fost pierderea gustului și a mirosului. Acesta este un simptom neurologic. Este doar icebergul a ceea ce se întâmplă în sistemul nervos central”, subliniază prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie.

Un alt fenomen care le dă bătăi de cap atât pacienților, cât și medicilor, este reprezentat de leziunile vasculare provocate de boala COVID:

„Am avut pacienți, inclusiv în pediatrie, care au multe leziuni vasculare, în special la nivelul membrelor inferioare”, povestește prof. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumologie la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și președintele Societății Române de Pneumologie.

„Sunt și pacienți care fac accidente vasculare cerebrale și atât, fără să aibă afectare pulmonară. Secțiile de neurologie au fost pline de accidente vasculare cerebrale”, subliniază medicul Roxana Nemeș.

„Sunt leziunile vasculare per se și trombozele. În plus, diabeticii au fost foarte afectați, a fost urgie, tot ce a însemnat supraponderabilitate, obezitate, diabet zaharat”, adaugă dr. Roxana Nemeș.

Sechelele pot persista și câțiva ani de la infectare

De asemenea, sunt pacienți total asimptomatici care rămân cu sechele importante după vindecare, mai spune medicul Roxana Nemeș.

Practic, boala COVID poate îmbrăca toate formele posibile, de la asimptomatică sau minim simptomatică până la amenințătoare de viață, afirmă medicul Simona Rednic.

În plus, prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Judeţean din Cluj, avertizează că „sindroamele imune la distanță de bolile infecțioase nu sunt o surpriză. Reacțiile la distanță de infecții sunt cunoscute de mult în medicină. Aproape că nu este organ care să fie ferit, sunt o mulțime, de la piele la păr, la sistemul nervos central, toate par să fie afectate de COVID.”

„Ani de zile de acum înainte, ar putea să vină oameni cu diverse simptome, legate de cele mai diverse organe – oboseli, dureri musculare, tulburări neurologice minore, oboseală, amorțeli, tulburări de memorie – începem să le atribuim COVID-ului și nu altor cauze. Ar putea fi tot mai mulți pacienți”, completează și Nicolae Rednic, medic primar Medicină Internă la Cluj.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel