Sari la conținut

Un efect neașteptat al Covid apare la 6 luni după infectare. Aproape un sfert dintre pacienți sunt afectați

Din cuprinsul articolului

Sechele după Covid. Oboseala, pierderea mirosului și durerile în piept sunt toate efectele deja cunoscute ale bolii Covid de lungă durată care persistă la câteva luni după infecția cu coronavirus.

Dar, potrivit unei noi lucrări științifice, aproape un sfert dintre cei care au avut Covid-19 se confruntă și cu pierderea părului.

Studiul, publicat în revista The Lancet, relevă faptul că 359 din 1.655 de pacienți spitalizați în Wuhan, China – 22% – s-au confruntat cu căderea părului la șase luni de la externare.

Dermatologii spun că pierderea părului este un răspuns fiziologic normal la un eveniment stresant așa cum este o boală infecțioasă și este un efect temporar – dar Covid ar putea fi asociat și afecțiuni precum alopecia, care poate duce la pierderea ireversibilă a părului.

Alopecia, una din sechelele după Covid

Autorii chinezi au dorit să investigheze consecințele pe termen lung ale Covid-19 – supranumit „Covid de lungă durată”.

Aceste simptome, spun ei, „rămân în mare parte neclare” – deși Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) enumeră 14 simptome, inclusiv oboseală, dificultăți de respirație, insomnie, amețeli, dureri articulare și depresie și anxietate. Cu toate acestea, „căderea părului” este absentă din lista NHS.

„Scopul acestui studiu a fost de a descrie consecințele pe termen lung asupra sănătății pacienților cu Covid-19”, spun autorii, de la Academia Chineză de Științe Medicale.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), căderea părului indusă de Covid se datorează efluviului telogen (TE) – o afecțiune cauzată de o perturbare a ciclului de creștere a părului.

TE are ca rezultat un procent ridicat de foliculi anageni (foliculi care cresc părul activ), care intră în faza lor de repaus prematur pe scalp. TE durează undeva între șase și nouă luni înainte ca părul să revină la grosimea și aspectul normal.

„Se întâmplă atunci când mai multe fire decât cele normale intră în faza de terminare a ciclului de viață, în același timp. Febra sau o boală pot forța mai multe fire de păr să intre în această fază. Majoritatea oamenilor văd că părul cade la două sau trei luni după ce a avut febră sau au fost bolnavi,” au declarat reprezentanții AAD.

Specialiștii de la Centrul Belgravia din Londra au raportat, de asemenea, o creștere în cazurile de efluviu telogen de la începutul pandemiei.

Aproape două treimi (64 la sută) dintre pacienții de sex masculin și peste o treime dintre femeile (38 la sută) diagnosticate cu TE la Centrul Belgravia au raportat că au prezentat simptome legate de Covid-19.

„Este destul de frecvent ca pierderea părului legată de TE să apară la aproximativ trei luni după o perioadă de traume severe, boli sau stres, care se potrivește cu descoperirile noastre”, a spus Rali Bozhinova de la Centrul Belgravia.

„Creșterea incidenței arată gradul de stres pe care îl produce virusul asupra corpului, provocând nu numai TE temporar, ci și potențialul exacerbării altor condiții care duc la căderea părului, care pot avea efecte de lungă durată dacă nu sunt tratate.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel