Din cuprinsul articolului
Seceta a scumpit unul dintre cele mai ieftine produse ale toamnei. In această perioadă gospodarii se pregătesc pentru iarnă și pregătesc butoaiele cu gustoasa legumă.
Românii care plănuiau să îşi pună singuri varză la murată în această perioadă au parte de o veste foarte proastă. Seceta a dus la scumpiri serioase, iar cei ce vor să cumpere varză pentru murat mai trebuie să ţină cont şi de alte costuri.
Anul acesta a fost unul dificil pentru cultivatorii de varză, iar producția a fost afectată grav de secetă, ceea ce a dus la o scădere a recoltei și la creșterea prețurilor, care ajung la tarabe acum până la 6 lei kilogramul. Un cultivator, a explicat că seceta a împiedicat creșterea corectă a recoltei, însă chiar și așa, unele dintre verze ajung să cântărească trei kilograme.
Spre exemplu, în județul Suceava, lipsa apei a dus la pierderea a peste trei tone de varză la hectar. Chiar și cu prețuri ridicate, gospodarii continuă să cumpere varza necesară pentru prepararea sarmalelor de Crăciun, fiind atenți să aleagă legumele potrivite pentru diferite preparate.
Un gospodar priceput a menționat că îți poți da seama imediat dacă o varză este bună pentru tocat sau pentru sarmale doar prin atingere.
„Când pui mâna pe varză îţi dai seama dacă e pentru tocat sau pentru sarmale. Dacă pun mâna pe ea ştiu care e. Asta e uşoară, pusă pentru murat, asta la fel, asta e deasă şi grea că e coaptă”, a explicat el pentru Observator.
Întrebat despre secretul pentru a nu se înmuia varza pusă la murat, un alt localnic a explicat că nu a avut niciodată astfel de probleme, menționând că varza trebuie păstrată la răcoare și plitocită la câteva zile.
Costurile pentru a pregăti un butoi de 50 de litri de varză murată sunt semnificative: aproximativ 200 de lei pentru varză, 20 de lei pentru sare și 10 lei pentru mirodenii. Pentru cei care nu au răbdare să o pregătească singuri, varza murată gata preparată costă 8 lei kilogramul.
Secretul unei verze murate cu foi galbene, frumoase: Se curăţă frumos de frunzele exterioare, se pune în butoi cu hrean și cu ţelină. Saramura trebuie făcută separat, că dacă punem sarea deasupra frunzele se vor face negre de la sare, dar aşa turnăm numai apă cu sare.
În unele zone, cum ar fi în bazinele agricole mari, aproape șase tone de varză sunt puse la murat în vase mari, după care se adaugă aproape cinci tone de saramură lucru ce permite păstrarea verzei și pentru un an de zile dacă este ținută la temperatură scăzută.
El a explicat că în trecut varza era murată în căzi de lemn, un obicei care a fost transmis din generație în generație, iar durata de viață a unei astfel de căzi poate ajunge la 50 de ani.
România rămâne unul dintre cei mai mari producători de varză din Uniunea Europeană, cultivând anual peste 600.000 de tone, din care o mare parte este exportată în țări precum Germania, Spania și Italia.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…