Categories: Știrile zilei

Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 septembrie 2024. Cine va ieși mai repede la pensie

Tabelul privind vârsta de pensionare anticipată pentru femei este prevăzut în anexa nr. 5 la noua lege a pensiilor care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2024. Această lege, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1089 la 4 decembrie 2023.

În conformitate cu noile reglementări, vârsta standard de pensionare este stabilită la 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, în timp ce vârsta de pensionare anticipată este de până la 5 ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare. Este demn de remarcat faptul că legea permite cererea de pensionare anticipată pentru persoanele care au realizat întreaga perioadă contributivă și pentru cele care au depășit-o cu până la 5 ani.

Conform art. 47 din Legea 360/2023, varsta standard de pensionare la femei este de 65 de ani. In ceea ce priveste stagiul de cotizare contributiv, minimul este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Atingerea varstei de pensionare si a stagiului de cotizare se realizeaza prin cresterea varstelor/stagiului, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 din legea mai sus mentionata

Conform legii, stagiile de cotizare si varsta standard de pensionare sunt majorate in functie de evolutia sperantei de viata din Romania, la un interval de maximum 3 ani.

In cazul in care se constata o evolutie pozitiva a sperantei de viata, valorile vor creste cu jumatate din perioada de crestere a sperantei de viata. In situatia in care se constata o evolutie negativa a sperantei de viata, stagiile de cotizare si varsta standard de pensionare nu pot fi majorate.

Tabelele cu vârsta de pensionare pot fi consultate în Codul Muncii.

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Reforma pensiilor: pensie corectă și echitabilă

Modificarile legislative frecvente in domeniul pensiilor au dus la discrepante intre pensiile persoanelor care au contribuit in perioade diferite. Reforma urmareste ca toti cei care au muncit si au contribuit la sistemul de pensii sa primeasca un tratament echitabil si pensii corecte. Astfel, doua persoane cu acelasi tip de munca si contributii, dar pensionate in perioade diferite, ar trebui sa aiba pensii egale.

„Noi, in noua lege, primul lucru pe care l-am facut este acela de a veni cu o formula care sa ne duca in zona ca pentru munca si contributivitate egale sa ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai iesit.

Beneficiezi de pensie din 1966 pana astazi, pentru ca am avut stagii de cotizare diferite, atat stagii minime cat si stagii complete, am avut indici de corectie, am avut o legislatie diferita in ceea ce priveste pensiile. Si atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate in sistemul public de pensii”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

 

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

30 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

59 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: