Categories: Știrile zilei

Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 septembrie 2024. Cine va ieși mai repede la pensie

Tabelul privind vârsta de pensionare anticipată pentru femei este prevăzut în anexa nr. 5 la noua lege a pensiilor care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2024. Această lege, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1089 la 4 decembrie 2023.

În conformitate cu noile reglementări, vârsta standard de pensionare este stabilită la 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, în timp ce vârsta de pensionare anticipată este de până la 5 ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare. Este demn de remarcat faptul că legea permite cererea de pensionare anticipată pentru persoanele care au realizat întreaga perioadă contributivă și pentru cele care au depășit-o cu până la 5 ani.

Conform art. 47 din Legea 360/2023, varsta standard de pensionare la femei este de 65 de ani. In ceea ce priveste stagiul de cotizare contributiv, minimul este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Atingerea varstei de pensionare si a stagiului de cotizare se realizeaza prin cresterea varstelor/stagiului, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 din legea mai sus mentionata

Conform legii, stagiile de cotizare si varsta standard de pensionare sunt majorate in functie de evolutia sperantei de viata din Romania, la un interval de maximum 3 ani.

In cazul in care se constata o evolutie pozitiva a sperantei de viata, valorile vor creste cu jumatate din perioada de crestere a sperantei de viata. In situatia in care se constata o evolutie negativa a sperantei de viata, stagiile de cotizare si varsta standard de pensionare nu pot fi majorate.

Tabelele cu vârsta de pensionare pot fi consultate în Codul Muncii.

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Reforma pensiilor: pensie corectă și echitabilă

Modificarile legislative frecvente in domeniul pensiilor au dus la discrepante intre pensiile persoanelor care au contribuit in perioade diferite. Reforma urmareste ca toti cei care au muncit si au contribuit la sistemul de pensii sa primeasca un tratament echitabil si pensii corecte. Astfel, doua persoane cu acelasi tip de munca si contributii, dar pensionate in perioade diferite, ar trebui sa aiba pensii egale.

„Noi, in noua lege, primul lucru pe care l-am facut este acela de a veni cu o formula care sa ne duca in zona ca pentru munca si contributivitate egale sa ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai iesit.

Beneficiezi de pensie din 1966 pana astazi, pentru ca am avut stagii de cotizare diferite, atat stagii minime cat si stagii complete, am avut indici de corectie, am avut o legislatie diferita in ceea ce priveste pensiile. Si atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate in sistemul public de pensii”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: