Categories: Stil de viaţă

Se schimbă tot ce știam. Noi reguli alimentare pentru bebeluși. De ce recomandă medicii diversificarea mai devreme de 6 luni

Noi reguli în prevenirea alergiilor alimentare la copii. Creșterea alarmantă a alergiilor alimentare în rândul copiilor mici și foarte mici schimbă regulile de nutriție referitoare la diversificarea bebelușilor.

Până de curând Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Europeană pentru Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, ESPGHAN, recomandau alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni.

Conform celor mai recente studii ale ESPGHAN regulile se schimbă, în sensul în care acum este indicat ca alimentele să fie introduse în cantități foarte mici între 4 și 6 luni, atunci când sistemul imunitar se pregătește să înțeleagă și să recunoască drept proprii anumite proteine străine numite antigene și să nu le atace mai târziu, evitând astfel sensibilizările alimentare întârziate sau alergiile.

Copilului, după vârsta de 4 luni, trebuie să i se dea o cantitate infimă, între o boabă de mac și o boabă de mei, în guriță. Sau îi dăm să lingă un pic de banană, un pic de portocală, un pic de morcov. Începem cu ce avem în bucătărie la îndemână și apoi ar trebui să trecem prin toți alergenii principali, în special ou, pește, arahide, nuci, alune, dar cantități extrem de mici. Semințele se înmoaie, ca să fie foarte moi și se recomandă în fiecare zi un alt aliment. Fiind o cantitate infimă, nu are cum să producă vreo reacție alergică gravă, în schimb, sistemul lui imunitar și limfocitele o vor prelucra și va fi recunoscută ca proprie. – dr. Anca Cochino, medic specialist pediatru.

Studiile realizate în ultimii ani au arătat că foarte mulți copii care proveneau din familii alergice nu au mai dezvoltat alergii după 8 – 10 luni, momentul când acestea pun în mod uzual presiune pe sistemul digestiv și duc la malabsorbție, stopare a creșterii în greutate, anemie.

Medicii atrag însă atenția că trebuie respectată cu strictețe recomandarea legată de cantitatea și modul în care li se prezintă alimentele bebelușilor, iar diversificarea propriu-zisă trebuie începută în momentul în care copilul este pregătit, neapărat după ce acesta poate sta fără ajutor în șezut. Mai mult, gătitul acasă și evitarea oricăror produse ambalate în primul an de viață este și el esențial în evitarea problemelor digestive la bebeluși.

Gătitul la abur este cel mai potrivit pentru bebeluși. Atunci când fierbem în apă o parte din nutrienți se pot transfera în apă iar pe aceasta o aruncăm. Vitaminele hidrosolubile, de exemplu, ajung în apă, cele mai multe dintre ele nu mai rămân în mâncare și atunci calitatea nutritivă a meselor scade considerabil. Când fierbem la abur, practic alimentul este copt din interior, nu se produce niciun transfer de vitamine și minerale către niciun lichid, iar bebelușul beneficiază de toți nutrienții de care are nevoie. – Andreea Carmen Radu, consultant în nutriție, Ambasador Food Revolution by Jamie Oliver.

Toate informațiile au fost prezentate în cadrul unei lansări speciale de carte dedicată părinților la început de drum, menită să îi ajute să se descurce mai ușor în primele luni de diversificare a celor mici, atunci când riscul dezvoltării unor alergii alimentare este foarte ridicat.

Peste 220 de milioane de oameni suferă de o formă de alergie alimentară. Numărul celor diagnosticați s-a dublat în ultimii 10 ani, conform estimărilor Academiei Europene de Alergii și Imunologie Clinică, iar în Europa sunt peste 17 milioane de persoane ce suferă de cel puțin o alergie alimentară. 8% dintre copii prezintă o reacție alergică la alimente în primul an de viață.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

18 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

48 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: