Sari la conținut

Se schimbă modul de plată a contribuţiei la sănătate (CASS) în 2025. Cum va colecta ANAF această taxă?

bani
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Românii care obțin venituri din dobânzi bancare, economii sau câștiguri pe piața de capital vor continua să fie obligați să plătească o contribuție la sănătate (CASS) și în 2025, dacă depășesc pragurile impuse de ANAF.

Taxa de 10% din venit se va aplica în funcție de salariul minim brut pe economie, iar cei vizați vor trebui să completeze și să depună Declarația Unică, conform bugetul.ro.

Cine trebuie să plătească CASS în 2025?

Obligația de plată a Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) se aplică doar celor care depășesc anumite praguri de venit anual. În funcție de venitul obținut, taxele sunt calculate astfel:

Sub 6 salarii minime brute pe an (24.300 lei) – Nu se plătește CASS

Între 6 și 12 salarii minime brute (24.300 – 48.600 lei) – Se aplică CASS pentru 6 salarii minime brute

Între 12 și 24 de salarii minime brute (48.600 – 79.200 lei) – Se aplică CASS pentru 12 salarii minime brute

Peste 24 de salarii minime brute (peste 79.200 lei) – Se aplică CASS pentru 24 de salarii minime brute

În acest mod, cei care depășesc pragurile menționate vor beneficia de asigurare medicală, iar odată cu plata contribuției vor fi conform legii.

Când trebuie depusă Declarația Unică?

Cei care se încadrează în categoriile de plată a CASS sunt obligați să depună Declarația Unică la ANAF. Pentru veniturile realizate în 2024, termenul limită de depunere este 25 mai 2025. În ceea ce privește veniturile obținute în 2025, termenul estimativ pentru depunerea Declarației Unice va fi în luna mai 2026, urmând ca autoritățile fiscale să stabilească data exactă la final de an.

sanatate
Sursă foto: Profi Media

Ce se întâmplă dacă nu este achitată la timp contribuția la sănătate?

Dacă un contribuabil nu achită la timp obligațiile fiscale, ANAF va emite o decizie de impunere, în care se vor specifica suma datorată și termenul limită de plată. În cazul întârzierilor, se vor aplica penalități și dobânzi.

Astfel, pentru a evita sancțiuni, persoanele care obțin venituri din dobânzi, economii bancare sau tranzacții pe piața de capital trebuie să își monitorizeze câștigurile și să depună la timp Declarația Unică, respectând termenele impuse de ANAF. Acoperirea începe din luna în care declarația este depusă și durează 12 luni.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel