Sari la conținut

Se schimbă legea privind locuințele moștenite. Ce se va întâmpla la vânzare! PROIECT

Sursă foto: Getty Images
Legea moștenirii 2024

Propunere legislativă: Moștenitorii și soții care vând imobile ar putea fi scutiți de impozit

O propunere legislativă depusă recent în Parlament ar putea duce la scutirea de impozit pentru moștenitorii care vând imobilele obținute prin succesiune și pentru soții care vând bunuri dobândite în timpul căsătoriei, după divorț și încheierea partajului. Conform proiectului, impozitul de 3% aplicat la vânzarea imobilelor ar putea fi eliminat pentru aceste două categorii de vânzători.

Propunerea introduce modificări la articolul 111 alin.(2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, excepția aplicându-se atât în cazul imobilelor obținute prin succesiune, cât și în cazul celor dobândite în timpul căsătoriei și ulterior înstrăinate după divorț.

Inițiatorii legii consideră că măsura are un caracter social și de echitate fiscală, având în vedere că persoanele aflate în aceste situații – fie după pierderea unui membru al familiei, fie după destrămarea unei căsnicii – se află într-un context dificil.

De asemenea, aceștia susțin că, deși sunt necesare măsuri fiscale pentru prevenirea speculei imobiliare, aplicarea acestui impozit în cazurile menționate ar fi o povară inechitabilă pentru cetățenii vulnerabili.

Se schimbă legea privind locuințele moștenite

„Cadrul legal care impune această taxă a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpărarea şi revânzarea rapidă a imobilelor în scop speculativ, însă moştenitorii legali şi foştii soţi care înstrăinează un imobil nu se încadrează în această categorie.

În cazul moştenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca urmare a unei necesităţi stringente – fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilităţii de a administra sau întreţine acel imobil.

Este injust ca o persoană care şi-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune.

Moştenirea nu este o investiţie realizată în scop speculativ, ci un drept dobândit prin succesiune legală, iar impozitarea acesteia la momentul vânzării reprezintă o dublă taxare, având În vedere că bunul a fost deja impozitat pe durata deţinerii de către defunct.

De asemenea, în cazul partajului după divorţ, aplicarea acestui impozit este inechitabilă. Fostii soţi ajung la vânzarea bunului comun ca urmare a separării definitive, neavând intenţia de a obţine un profit imobiliar, ci doar de a-şi încheia o situaţie patrimonială complexă.

Este nedrept ca aceştia să fie trataţi ca şi cum ar fi investitori imobiliari, în condiţiile în care vânzarea are loc din necesitate, nu dintr-un calcul speculativ.

(…) În acest sens, solicităm exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil şi adaptat realităţilor sociale”, transmit deputaţii PNL.

Proiectul a fost depus la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional, conchide StirileProtv.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel