Din cuprinsul articolului
Se schimbă legea pentru concediul paternal și indemnizații. Un nou proiect de lege vine cu modificări pentru concediul paternal și indemnizațiile aferente.
Un nou proiect de lege, ce va fi discutat săptămâna următoare în ședința Comisiei de Dialog Social (CES), va decide un nou interval pentru concediul paternal și indemnizațiile aferente. Ce schimbă actul normativ:
Durata standard a unui concediu paternal ar putea fi de zece zile lucrătoare, cu cinci zile mai mult față de cum stabilea Legea 210/1999. În cazul indemnizației de concediu paternal, va fi impozitată, relatează AvocatNet, citat de kanald.ro.
Prima modificare adusă Legii 210/1999 este prelungirea duratei standard a unui concediu paternal, ajungând de la cinci la zece zile lucrătoare libere. Practic, se dublează.
De asemenea, în cazul taților care deservesc serviciul militar, zilele libere lucrătoare se vor acorda sub formă de permisii de zece zile libere lucrătoare.
Mai mult decât atât, proiectul de OUG va schimba prevederile legale de acum în privința concediul paternal, astfel că doar tații care sunt angajați cu contract sau raport de muncă pot primi zece zile libere.
În prezent, legea este aplicabilă pentru tații „asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat”, care, de exemplu, pot fi PFA, nu salariați pe contract de muncă sau raport de muncă obligatoriu, mai arată AvocatNet.
Trebuie menționat că vor beneficia de acest concediu și tații cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, directorii cu contract de mandat, cei cu contract de management, precum și cei care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică.
Contrar legii actuale, indemnizația de concediu paternal va fi impozitată pentru plata contribuțiilor sociale obligatorii conform Codului fiscal.
Angajatorii care nu vor acorda concediu paternal vor fi amendați cu sume cuprinse între 4.000- 8.000 de lei.
De asemenea, dacă angajatorul va concedia un tată pe perioada concediului paternal, va fi amendat cu 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…