Din cuprinsul articolului
România a reușit să intre în spațiul Schengen, lucru care înseamnă că începând de anul acesta românii nu mai trebuie să aștepte la cozi ca să treacă prin controale dacă doresc să intre în țări care fac și ele parte din Schengen. Cartea de identitate electronică este în curs de introducere pe tot teritoriul României.
Cartea de identitate electronică urmează să fie introdusă pe întreg teritoriul României
Accesul României în spațiul Schengen pe cale terestră nu presupune doar o simplificare a formalităților de frontieră pentru călători și turiști, potrivit StirileBZI.
Pentru cetățenii români obișnuiți, care nu au nicio legătură cu transportul internațional sau cu activitățile de comerț extern, acest lucru înseamnă modificări semnificative în ceea ce privește funcționarea autorităților de siguranță în cadrul țării și la granițele sale.
Conform unor reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), începând cu anul 2025, România va cunoaște o schimbare majoră în ce privește structurile polițienești și controalele la frontieră.
Un aspect esențial al integrării României în spațiul Schengen constă în faptul că poliția de frontieră urmează să dispară ca entitate distinctă. În conformitate cu secretarul de stat în Ministerul Român de Interne, Bogdan Despescu, începând cu 1 ianuarie 2025, Poliția de Frontieră va acționa în interiorul țării și în echipe mixte cu omologii lor din țările vecine, cum ar fi Ungaria și Bulgaria. Prin urmare, trecerile de frontieră nu mai vor mai fi puncte de control, doar puncte de trecere, iar polițiștii nu se vor mai deplasa la frontieră.
Această modificare are consecințe semnificative nu doar asupra tranzitului rutier, dar și pentru funcționarea siguranței naționale. Polițiștii români vor colabora mai îndeaproape cu omologii lor din alte țări Schengen, iar controalele se vor face într-un mod mai integrat și transparent, fără a se impune o barieră fizică între țări.
O problemă esențială este legată de ce documente vor fi solicitate pentru a identifica cetățenii în interiorul țării.
Cărțile de identitate se schimbă
Chestorul Bogdan Despescu a precizat că, în cadrul schimbului de informații transfrontalier, pașapoartele, cărțile de identitate sau permisele de conducere pot fi folosite pentru legitimarea persoanelor, fie pe teritoriul țării, fie în relațiile comerciale cu alte state Schengen.
Așadar, cetățenii se pot legitima, chiar și în absența unui document de identitate, cu condiția să fie în posesia unuia dintre aceste acte.
„Se aplică și astăzi. Într-adevăr, pașaportul este un act de călătorie, așa cum este prevăzut în lege, nu este un act de identitate” a confirmat secretarul de stat din MAI.
Analistul politic Bogdan Chirieac a adresat totuși o întrebare foarte importantă legată de folosirea pașaportului ca act de identitate în România.
În condițiile în care românii din Diaspora pot să voteze cu ajutorul pașaportului, analistul politic își ridică întrebarea de ce nu poate fi folosit acest document și la identificarea internă a cetățenilor din țară.
El subliniază că în multe țări este recunoscut pașaportul ca document de identitate.
„Legislația poate fi îmbunătățită”, a precizat chestorul Bogdan Despescu.
De asemenea, el a vorbit despre cartea de identitate electronică, care ar urma să ajungă la toți românii până în 2031: „Va fi un singur card cu toate datele”, inclusiv cele medicale sau semnătura electronică. Astfel, Cartea electronică de identitate se introduce în toată România.