Sari la conținut

Se schimbă BANII! Trecerea la EURO, prevăzută din 1 ianuarie 2026

Foto: pixabay
Guvernele Norvegiei și Suediei își îndeamnă cetățenii să aibă bani în numerar

Schimbarea bancnotelor în Bulgaria. Șeful Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, a precizat când va putea Bulgaria să treacă la euro și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească țara. Procesul de trecere la euro este prevăzut pentru 1 ianuarie 2026.

Etapa de trecere la moneda euro este planificată pentru 1 ianuarie 2026

În luna ianuarie, Bulgaria va satisface cerințele necesare pentru a intra în zona euro, iar hotărârea finală va reveni politicienilor bulgari, a afirmat Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB).

În conformitate cu datele Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), inflația se va reduce în ianuarie până la un nivel care să permită adoptarea monedei euro, ceea ce va deschide drumul pentru ca Bulgaria să treacă la moneda euro nu mai devreme de 1 ianuarie 2026.

„Politicienii trebuie să se asigure că vom obține decizia finală a Consiliului European în 2025. Data specifică pentru adoptarea monedei Euro urmează de obicei la șase luni după o astfel de decizie”, a spus Dimitar Radev.

Cu toate că infrastructura tehnică necesară în vederea aderării la zona euro este deja în funcțiune, Radev a atras atenția că fereastra oportunității s-ar putea închide.

„Sistemele de plăți, de informații, contabile și statistice ale Bulgariei sunt pe deplin pregătite pentru operațiunile din zona euro. De asemenea, suntem pregătiți pentru procesul de schimb valutar. Tipărim bancnote Euro de patru ani și acum producem loturi de testare a monedelor euro bulgărești”, a spus guvernatorul BNB.

Inflația este ținută sub control în mod eficient, însă persistă provocări de ordin fiscal, potrivit StirileBZI.

Bulgaria a reușit să mențină inflația sub control

Bulgaria a controlat inflația, însă problema deficitului bugetar constituie o provocare majoră. Începând cu luna august, Ministerul Finanțelor a comunicat un deficit bugetar de 9 miliarde EUR, reprezentând aproximativ 8% din PIB.

Acesta se datorează creșterii cheltuielilor privind pensiile, salariile militarilor și polițiștilor și a altor obligații bugetare. Actualul guvern interimar s-a angajat să aprobe elaborarea unui buget echilibrat cu un deficit de 3%, ceea ce va implica o majorare semnificativă a veniturilor.

Printre măsurile propuse se numără un impozit forfetar pe profiturile bancare, creșterea accizelor la alcool și tutun, extinderea amnistiilor fiscale și alte inițiative.

Președintele Radev a analizat, totodată, propunerea de impozitare unică a veniturilor bancare, o metodă implementată deja în alte state membre ale Uniunii Europene, accentuând riscurile potențiale implicate.

„Impozitarea profiturilor excepționale ale băncilor ar crește costurile împrumuturilor, afectând pe toată lumea. Sectorul bancar rămâne unul dintre puținii piloni ai stabilității financiare, iar această decizie l-ar putea destabiliza”, a declarat Radev într-un interviu acordat Radioului național bulgar.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel