Din cuprinsul articolului
Italia iese din starea de urgență la sfârșitul lunii. În schimb, Franța raportează o creștere a numărului de cazuri de noi infectări de coronavirus. Ce decizie a luat Emmanuel Macron?
Numărul cazurilor noi de COVID-19 a început din nou să crească. Rata noilor infectări a înregistrat o creştere de 25% într-o săptămână. Raportul a fost făcut de autorităţile franceze din domeniul sănătăţii, citate de DPA.
Regiunea Grand Est prezintă cea mai mare rată de incidenţă. Măsurată la 100.000 de locuitori într-un interval de şapte zile, după ce a ajuns vineri la 998. Un parametru ce marchează o creştere cu 31% în raport cu săptămâna precedentă.
În acelaşi interval, ratele de spitalizare au rămas la niveluri stabile, iar numărul pacienţilor internaţi cu noul coronavirus în secţiile de terapie intensivă a scăzut.
Franța reintroduce restricțiile?
Franţa și-a luat din nou măsuri de precauție. A anulat majoritatea restricţiilor anti-COVID-19. Populația este din nou obligată să poarte măşti sanitare în spaţiile închise şi în transportul public. De asemenea, francezii nu mai sunt obligaţi să prezinte informaţii despre statutul lor vaccinal la intrarea în anumite spaţii publice.
În acest context, pandemia de COVID-19 nu mai joacă un rol important în campania pentru apropiatele alegeri prezidenţiale din Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron abia a menţionat-o joi în timpul unei prezentări de patru ore a programului său electoral.
Autoritățile române vor să reintroducă unele restricții
După ce în Europa numărul cazurilor de coronavirus a crescut, autoritățile române vor să reintroducă unele restricții. Potrivit unor surse guvernamentale citate de România TV, liderii coaliţiei ar urma să discute despre noile măsuri ce ar urma să fie luate, într-o şedinţă, în zilele următoare.
Tot mai mulți medici spun că restricții au fost ridicate brusc și mult prea devreme având în vedere că subvarianta BA 2.2 a Omicron este foarte contagioasă și ar putea să provoace un nou val de îmbolnăviri.
Potrivt reprezentanților instituției, alerta este maximă în trei țări, Islanda, Irlanda şi Ţările de Jos, dar situația este îngrijorătoare în alte 18 state printre care Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Norvegia şi Portugalia.
Specialiștii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor estimează că în următoarele săptămâni se va menține o tendinţă de creştere a incidenţei noilor cazuri, dar că situația va rămâne stabilă în privința spitalizărilor şi a numărului de decese, potrivit EVZ.