Din cuprinsul articolului
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă și își exprimă îngrijorarea în privința răspândirii tulpinii H5N1 la noi specii, virusul putând să se adapteze și s-ar putea transmite de la om la om.
Cercetătorii își exprimă „îngrijorarea profundă” față de răspândirea tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni. Din cele 800 de cazuri de infectare întâlnite în rândul oamenilor în ultimii 20 de ani, jumătate au fost mortale.
Jumătate din cazuri, mortale!
Jeremy Farrar, cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății, a anunțat că, deși, până în prezent, nu există nicio dovadă privind capacitatea virusului gripei aviare de a se transmite de la om la om, “există o îngrijorare imensă că acesta va dezvolta această capacitate”, având în vedere cazurile tot mai dese în care el a trecut de la păsările de curte la capre și la vaci.
Cercetătorul șef a pus accent pe faptul că în puținele cazuri în care oamenii s-au infectat cu grupa aviară, rata mortalității a fost extrem de crescută. Din 2003 până în 2024, dintr-un total de 889 de cazuri întâlnite la oameni, 463 au fost mortale.
OMS cere o monitorizare crescută
Detectarea momentului în care virusul s-ar adapta și ar începe să se transmită de la om la om este esențitală. De asemenea, Jeremy Farrar a declarat că se fac cercetări pentru a dezvolta vaccinuri pentru virusul H5N1.
Dincolo de monitorizarea oamenilor infectaţi prin contactul cu animale bolnave, „este încă şi mai important să înţelegem câte dintre infecţiile umane se produc fără ca pacienţii să ştie acest lucru, căci acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a spus Jeremy Farrar.
„Este tragic de spus, dar, dacă sunt infectat cu H5N1 şi mor, asta e tot (lanţul de transmitere virală este rupt). Dacă mă duc în comunitate şi îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a completat el.
O persoană din Texas s-a îmbolnăvit cu gripa aviară
Autoritățile americane au declarat în această lună că o persoană din Texas s-a infectt cu gripa aviară, dar a supraviețuit. Rezultatele investigației desfășurate ulterior au arătat că 16 bovine din șase state americane dierite au fost infectate cu gripă aviară, după contactul cu păsări sălbatice.
Pacientul care s-a infectat de la o vacă a prezentat „o roşeaţă în zona ochilor ca unic simptom, aceasta fiind asociată cu o conjunctivită”, au declarat autorităţile americane. Persoana infectată a fost izolată şi tratată cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.
Boala ar ucide sute de milioane de oameni doar într-un prim val
La rândul său, şi Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a avertizat asupra gripei aviare cu transmitere la om pe baza unui virus mutant căruia sistemul imunitar uman nu ar putea face față și boala ar omorî sute de milioane de oameni doar intr-un prim val.
Într-un document de 24 de pagini, EFSA pornește de la transmiterea gripei aviare la anumite specii de mamifere, referindu-se la cazurile de infectări de la nurci, și extrapolează cu atâta larghețe, încât ajunge la animalele de companie, în special pisici, și la porci, aducând argumente subțiri despre o posibilă mutație a virusului.
„Acești viruși continuă să evolueze la nivel global și, odată cu migrarea păsărilor sălbatice, ar putea fi selectate noi tulpini purtătoare de potențiale mutații care să se transmită la mamifere.
Apariția virusului gripei aviare capabil să infecteze mamiferele, inclusiv oamenii, poate fi facilitată de diverși vectori. Unii vectori intrinseci sunt legați de caracterul virusului sau de susceptibilitatea gazdei, iar alții, extrinseci, legați de creșterea expunerii mamiferelor și oamenilor la virus, stimulând astfel mutația și adaptarea la mamifere.
Factorii extrinseci includ ecologia speciilor gazdă, cum ar fi includerea faunei sălbatice, activități umane, precum practicile agricole și utilizarea resurselor naturale, factorii climatici și de mediu”, se arată în documentul EFSA.