Se pot răspândi tulburările mintale? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu finlandez

Se pot răspândi tulburările mintale printre adolescenți? Cercetătorii spun acum că problemele de sănătate mintală pot fi transmise între grupurile sociale de adolescenți, în special tulburările legate de starea de spirit, anxietatea și alimentația.

Studiile anterioare au arătat posibilitatea ca simptomele depresive să fie transmise de la un individ la altul prin rețelele de socializare. În cel mai recent studiu la scară largă care a implicat peste 700.000 de elevi de clasa a IX-a din 860 de școli finlandeze, cercetătorii au evaluat răspândirea tulburărilor mintale în rețelele sociale formate de clasele școlare.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tulburările mintale pot fi contagioase în rândul adolescenților

Rezultatele publicate în Jama Psychiatry au dezvăluit cu cât numărul colegilor de clasă diagnosticați cu o tulburare mintală este mai mare, cu atât este mai mare riscul ca un individ să primească un diagnostic de tulburare mintală mai târziu în viață.

„Legătura observată a fost cea mai puternică în timpul primului an de urmărire în studiu. Acest lucru nu a fost explicat de o serie de factori legați de părinți, școală și zonele rezidențiale. Legătura a fost cea mai pronunțată în cazul stării de spirit, anxietății și tulburărilor de alimentație”, a declarat profesorul Christian Hakulinen de la Universitatea din Helsinki într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au avertizat că legătura observată în studiu nu a fost neapărat cauzală. Cu toate acestea, studiul nu a investigat mecanismul prin care tulburările mintale se transmit între indivizi.

Cercetătorii cred că creșterea diagnosticelor în rândul colegilor s-ar putea datora normalizării căutării diagnosticului și tratamentului. Pe măsură ce mai mulți oameni încep să primească ajutor, acesta devine mai comun și mai acceptabil, ceea ce duce la mai multe diagnostice.

„Este posibil, de exemplu, ca pragul de căutare a ajutorului pentru probleme de sănătate mintală să fie redus atunci când există una sau mai multe persoane în rețeaua ta de socializare care au căutat deja ajutor pentru problemele lor. De fapt, acest tip de normalizare a diagnosticului iar tratamentul poate fi considerat contagiune benefică a tulburărilor mintale”, a spus Hakulinen.

Cercetătorii cred că rezultatele studiului vor ajuta la intervenția timpurie și la prevenirea tulburărilor mintale în etapa adolescenței, perioada cheie de dezvoltare în care probabil să apară multe tulburări mintale.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: