Trosnitul degetelor este un gest întâlnit la 54% dintre oameni, cu o prevalenţă mai mare în rândul bărbaţilor.
John Indalecio, ortoped la Spitalul pentru Chirurgie Specială din New York explică ce se înâmplă de fapt atunci când ne trosnim degetele.
Articulaţia este punctul în care se întâlnesc două sau mai multe oase. Oasele sunt conectate între ele prin intermediul ligamentelor şi încojurate de capsula articulară. Stratul interne al capuselei articulare secretă lichid sinovial care lubrifiază şi întăreşte articulaţiile.
Atunci când degetul este trosnit, spaţiul dintre articulaţii este mărit fapt care duce la formarea de bule gazoase în lichidul sinovial. Aceste bule sunt apoi sparte de lichidul care vine să înlocuiască spaţiul dislocat, producându-se un zgomot.
După trosnirea degetelor, este nevoie de o pază de 10 – 15 minute pentru ca alte gaze să fie dizolvate în lichid, moment în care degetele pot să fie trosnite din nou.
Cât de nociv este însă acest gest? Nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze că trosnitul degetelor poate cauza artrită. Pe termen lung, însă acest gest poate duce la o instabilitate a articulaţiei şi la slăbirea forţei.