Din cuprinsul articolului
Odată cu începerea campaniilor de vaccinare, au apărut și întrebările legate de vaccin și de eficiența acestuia. Câtă imunitate oferă, pentru cât timp și ce formă de protecție pune la dispoziție au fost printre primele întrebări adresate. Totuși, există o întrebare ce rămâne la începutul listei: Se mai pot infecta persoanele vaccinate anti-COVID cu virusul SARS-CoV-2?
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) încearcă să răspundă la cele mai frecvente întrebări despre vaccin și eficiența acestuia. Printre curiozitățile oamenilor se numără și o întrebare justificată: se mai pot infecta persoanele vaccinate deja, de la alte persoane nevaccinate? Iată ce susțin experții!
„O persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite celor cu care intră în contact. Contacții vaccinați (vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană) ai persoanei nevaccinate sunt protejați față de de dezvoltarea bolii Covid-19 – chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte, fiind inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare.”, conform CNCAV.
Astfel, răspunsul este da, persoanele vaccinate încă se pot infecta într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, deși virusul ajunge în organism, va fi eliminat rapid de anticorpii dezvoltați în urma imunizării, fără ca persoana să dezvolte boala în sine.
Acest lucru înseamnă că persoana nu va manifesta simptome specifice bolii iar starea de sănătate nu va fi alterată. De fapt, acesta este întregul principiu pe care se bazează tehnologia vaccinului: în cazul infectării, anticorpii obținuți prin imunizare vor lupta împotriva virusului, inactivându-l înainte de a produce efecte.
Ce se știe despre transmiterea de la o persoană vaccinată la o persoană nevaccinată?
„Obiectivul principal al studiului de faza 3 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană, nu a presupus măsurarea transmisibilității SARS-CoV-2 după vaccinare, ci demonstrarea eficacității pentru prevenirea bolii Covid-19. Date despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare. Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen, dar această ipoteză trebuie validată și pentru SARS-CoV-2”, afirmă CNCAV.