Din cuprinsul articolului
Amețeala este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic și poate fi cauzată de o gamă largă de boli și afecțiuni. Dacă ai amețeli, este importantă o evaluare medicală amănunțită.
Amețeala este o perturbare a simțului de echilibru și poate apărea în multe forme diferite, ca o senzație de instabilitate, învârtire sau dezorientare generală în raport cu mediul înconjurător.
Amețeala este ceea ce se întâmplă atunci când există un deficit în oricare dintre simțurile vestibulare sau în centrii creierului care îi leagă pe toți. Amețeala nu este o boală în sine, ci un simptom al unei probleme mai mari, mai degrabă decât o boală.
Multe afecțiuni diferite pot provoca amețeli și este, de asemenea, un efect secundar comun al medicamentului. Chiar și lucrurile obișnuite, cum ar fi călătoria lungă cu mașina, pot declanșa amețeli sub formă de rău de mișcare.
În mod tradițional, amețelile au fost împărțite în patru categorii principale, conform American Academy of Family Physicians:
S-ar putea să te simți amețit, cu greață, confuz sau ca și cum ai leșina. Vestea bună este că o criză bruscă de amețeală de la ridicatul de pe scaun, probabil, nu este mare lucru. Dar există anumite semne la care ar trebui să fii atent care ar putea indica o problemă mai gravă.
Iată câteva cauze comune ale acelei senzații familiare de învârtire a capului:
1. Te-ai antrenat. Sportivii au frecvență cardiacă în repaus mai scăzută; asta pentru că, în general, exercițiile fizice le fac inima mai puternică, permițându-i să pompeze mai mult sânge în mai puține bătăi. Acesta este de obicei un lucru grozav, deoarece înseamnă că inima este puternică, dar ritmul lent poate fi, de asemenea, o cauză comună a amețelii atunci când treci de la acțiunea cardio intensă la faza de odihnă după antrenament. Luați în considerare o pauză mai lungă pentru a ușura tranziția.
2. Nu mănânci suficient. Dacă ai trăit cu suc sau alte alimente care nu se mestecă, renunță la asta. Scăderea zahărului din sânge este o modalitate sigură de a avea amețeli, așa că nu mai sări peste mese și asigură-te că mănânci o masă sănătoasă sau o gustare la fiecare câteva ore.
3. Tensiunea arterială este prea scăzută. Fie că îți dai seama sau nu, în fracțiunea de secundă necesară pentru a te ridica, sângele din creier călătorește în jos spre picioarele tale, totul datorită unui mic lucru numit gravitație. Sângele nu este pompat înapoi până la următoarea bătaie a inimii, așa că dacă pulsul este foarte lent din orice motiv (atletismul, vârsta, medicamentele și alte lucruri menționate mai sus pot juca un rol), s-ar putea să te simți în mod obișnuit amețit când te trezesti. Înceaecă să te miști mai încet când te ridici în picioare și vezi dacă asta te ajută.
4. Ți-e prea sete. Un alt motiv major pentru care s-ar putea să te simți amețit când stai în picioare are legătură cu nivelul tău de hidratare. Dacă nu consumi suficientă apă, fluxul de sânge poate încetini și s-ar putea reduce tensiunea arterială odată cu ea. Verifică-ți urina: dacă este nuanțată de un galben închis, roz sau portocaliu, este timpul să te oprești din ceea ce faci și să bei niște apă.
5. Te supraîncălzești. Temperaturile ridicate sau antrenamentele prea intense pot provoca, de asemenea, amețeli, făcându-te să pierzi lichide prin transpirație excesivă. Insolația poate fi gravă, așa că dacă bănuiești că te supraîncălzești, caută imediat o setare mai rece și ia în considerare solicitarea asistenței medicale.
6. Ai probleme cu urechea internă. Există o diferență între o ușoară senzație de amețeală și un caz major de rotiri. Dacă simțiți că camera se învârte chiar și după ce ai rămas staționar pentru un moment, este posibil să avi o problemă la urechea internă numită vertij. Acest lucru poate fi, de asemenea, o mare problemă, așa că contactează imediat un medic dacă bănuiești că aceasta este problema cu care te confrunți.
Concluzia este că, probabil, o criză de amețeală ocazională nu trebuie să te sperie, dar dacă te confrunți cu ceva mai grav decât o senzație ușoară sau te simți amețit atunci când stai jos, programează-te la un medic cât de curând.
Cum a murit o femeie din cauza unei creme pentru hemoroizi: semnal de alarmă pentru…
Mulți oameni experimentează dureri de cap care afectează doar o parte a capului. O durere…
Se apropie luna decembrie, iar vestea recalculării pensiilor și a restanțelor promise capătă o atenție…
Calculii biliari sunt depunerilor întărite de lichid digestiv, de la nivelul vezicii biliare, iar în…
Sindromul Hutchinson-Gilford, cunoscut și sub numele de progerie, este o afecțiune genetică rară care provoacă…
Sarmalele de post sunt preparate tradiționale românești, perfecte pentru perioadele de post sau pentru cei…