În cadrul evenimentului organizat online de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), Adela Cojan, președinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a susținut importanța introducerii asigurărilor complementare de sănătate.
Aceasta susține că o astfel de măsură ar duce la eliminarea monopolului pe partea de finanțare a serviciilor medicale.
“Nu cred că trebuie să existe monopol pe piaţa serviciilor medicale al unui singur finanţator. Şi eu cred că trebuie înfiinţate acele asigurări complementare de sănătate. Totuşi, legislaţia din România permite faptul ca fondul finanţator unic, deocamdată, să încheie contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale care îndeplinesc condiţiile de calitate, de acreditare, de evaluare, indiferent de forma de proprietate”, a afirmat Adela Cojan, la un eveniment organizat online de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
Adela COJAN a explicat că sistemul de sănătate actual este îngenuncheat deoarce numărul contribuabilor este semnificativ redus.
“Au mai rămas 4 milioane de români care plătesc contribuţia la sănătate şi beneficiem toţi 19 sau 20 de milioane, câţi mai sunt în România”, a mai spus preşedintele CNAS.
Potrivit programului de guvernare actual, se prevede „dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin creșterea ponderii fondurilor private, care să cofinanțeze servicii medicale” și “crearea unui cadru legislativ pentru încurajarea și creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate”
Deși este enunțat la nivel de intenție, nu este menționat nici un calendar de aplicare.