Din cuprinsul articolului
Mai multe state europene vor impune un termen de valabilitate pentru certificatul verde. De asemenea, prelungirea acestui termen va fi condiționată de administrarea dozei booster.
Această măsură, susțin autoritățile europene, este necesară pentru a limita cât mai mult efectele negative ale pandemiei.
Decizia prevede, totodată, ca termenul să fie universal, între toate statele europene. Termenul de valabilitate ar fi, prin urmare, de 9 luni de la încheierea unei scheme de vaccinare cu ambele doze, respectiv doza unică Johnson&Johnson.
Termenul poate fi extins odată cu administrarea dozei booster.
Măsura, aplicată și în România?
Autorităţile române nu iau la acest moment în calcul modificarea valabilităţii certificatelor verzi şi nici condiţionarea acesteia de efectuarea dozei booster, aşa cum se întâmplă în mai multe ţări europene.
Pentru călătoriile în spaţiul comunitar însă se aplică regula europeană, conform căreia după 9 luni de la încheierea unei scheme de vaccinare anti-COVID-19, certificatul digital este valabil doar dacă se face rapelul suplimentar.
Doza booster este în continuare recomandată pentru a asigura cel mai ridicat nivel de protecţie faţă de formele grave ale bolii şi pentru a reduce semnificativ riscul de deces, a subliniat coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă. 8600 de persoane au făcut această doză în ultimele 24 de ore şi doar aproximativ 2550 au început o schemă de vaccinare, comunică RADOR.