Din cuprinsul articolului
Marți, 19 iulie, o furtună solară ar putea afecta Pământul. Acest lucru este avertizat de un model de predicție NASA aplicat de savantul Tamitha Skov, care a împărtășit prin rețelele de socializare prognoza acestei „loviri directe”.
După cum a avertizat expertul, acest „filament în formă de șarpe” de la Soare ar putea provoca interferențe în semnalele radio și GPS.
La fel, cea cunoscută sub numele de „Space Weather Woman” s-a aventurat să prezică direcția și forța impactului, pe baza orientării fulgerului.
„Lovitură directă!” a scris ea pe Twitter. „Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi direct Pământul”.
„NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie”, a explicat ea, adăugând că ar putea exista întreruperi ale GPS-ului și a undelor radio.
Putere moderată
„Condițiile de nivel G2 (eventual G3) pot apărea dacă câmpul magnetic al acestei furtuni este orientat spre sud!”, a avertizat Skov într-un tweet referitor la scara cu care se măsoară puterea acestor fenomene, a căror putere este ordonată de la unu la cinci. Astfel, ne-am confrunta cu o furtună de putere moderată.
Deși omul de știință a folosit un model de predicție NASA, ea însăși recunoaște că „orientarea magnetică a acestei furtuni solare îndreptată spre Pământ va fi dificil de prezis”.
Aurore și interferențe
Unul dintre efectele provocate de furtunile solare este apariția aurorelor. Aceste fenomene sunt cauzate de interacțiunea dintre particulele ejectate de Soare cu moleculele atmosferei concentrate între 95 și 750 de kilometri înălțime, unde densitatea este suficientă pentru a face această radiație luminoasă apreciabilă.
În plus, razele X care le însoțesc se adaugă erupțiilor care vin de la stea. Deși este adevărat că aceste raze sunt de obicei absorbite în primul strat al atmosferei, dacă au suficientă energie pentru a distorsiona ionosfera, ar putea genera interferențe în propagarea undelor radio.
De asemenea, particulele care alcătuiesc acest filament călătoresc cu viteze cuprinse între 300 și 1.000 de kilometri pe secundă, motiv pentru care pot fi înregistrate avarii la sistemele de comunicații, rețelele electrice de distribuție și alte echipamente, scrie El Periodico.