Din cuprinsul articolului
Spania va începe vaccinarea persoanelor aflate în contact apropiat cu cazurile confirmate de variola maimuței, după ce peste 242 de persoane au fost testate pozitiv pentru virus începând cu 19 mai, a anunțat joi Ministerul Sănătății.
Din cauza lipsei de vaccinuri, doar cei care au fost în contact strâns sau au un risc mare de îmbolnăvire gravă se pot vaccina, a adăugat ministerul într-un comunicat potrivit Reuters.
Aproximativ 200 de vaccinuri Imvanex de la Bavarian Nordic au sosit luni în Spania, iar guvernul așteaptă să cumpere mai multe prin cadrul unei scheme de ajutor UE de cumpărare de vaccinuri.
Peste 1.200 de cazuri de variola maimuță au fost confirmate în aproximativ 30 de țări în care boala nu este endemică, majoritatea în Europa. Numărul de infecții din Spania a crescut joi, ajungându-se la 9 persoane infectate.
Ce este variola maimuței?
Variola maimuță este o boală rară care este cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței. Virusul Monkeypox aparține genului Orthopoxvirus din familia Poxviridae. Genul Orthopoxvirus include și virusul variolei (care provoacă variola), virusul vaccinia (utilizat în vaccinul împotriva variolei) și virusul variolei bovine.
Variola maimuță a fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare, de unde și numele de „variola maimuțelor.” Primul caz uman de variolă a maimuței a fost înregistrat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC). ) într-o perioadă de efort intens pentru eliminarea variolei. De atunci, variola maimuțelor a fost raportată la oameni din alte câteva țări din Africa Centrală și de Vest: Camerun, Republica Centrafricană, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Gabon, Liberia, Nigeria, Republica Congo și Sierra Leone. Majoritatea infecțiilor sunt în Republica Democrată Congo.
Cazurile de variola de maimuță la oameni au apărut în afara Africii, legate de călătorii internaționale sau animale importate, inclusiv cazuri în Statele Unite, precum și în Israel, Singapore și Regatul Unit.
Rezervorul natural al variolei maimuțelor rămâne necunoscut. Cu toate acestea, rozătoarele africane și primatele non-umane (cum ar fi maimuțele) pot adăposti virusul și pot infecta oamenii.