Din cuprinsul articolului
Pentru a scăpa de dependența de substanțe interzise, adolescenții vor avea parte de tratament pe termen lung. Ei nu sunt nevoiți să întrerupă cursurile școlare. Află cum se va desfășura terapia și unde se află locația.
Mai sunt câteva zile până când se înființează primul centru de cazare și tratament pe termen lung pentru minorii dependenți de droguri din proiect făcând parte Spitalul de Psihiatrie Voila-Câmpina și Asociația ZI de BINE cu un program terapeutic special gândit de specialiștii în adicții de la Clinica Atelier PSY.
Este primul astfel de centru din Românuia
Primul centru din țară pentru minorii dependenți de droguri se deschide peste 3 zile, la Spitalul de Psihiatrie din Câmpina. Acolo, minorii vor beneficia gratuit de tratament pe termen lung și de cazare, iar părinții vor fi consiliați psihologic, anunță reprezentanții Asociației ‘Zi de Bine!’.
De mai mult timp, specialiștii antidrog atrag atenția că vârsta la care începe consumul a scăzut chiar la 10-12 ani. Ce semnale trebuie să le dea de gândit părinților, ne spune psihologul Monica Sărăcescu,potrivit RRA.
„Anturajul se poate schimba, rezultatele școlare pot fi scăzute, poate apărea absenteismul, însușirea unui vocabular inadecvat, o atitudine nepăsătoare, schimbarea intereselor și, în cazuri mai grave, percepții distorsionate în legătură cu realitatea sau chiar agresivitate”, potrivit Monica Sărăcescu.
Melania Medeleanu, membru fondator al Asociației ZI de BINE, a explicat de ce a ales Spitalul de Psihiatrie Voila-Câmpina pentru acest centru de cazare și tratament pe termen lung.
„Aveam nevoie de o incintă în spital, aveam nevoie de medici, de personal medical. La Voila au pavilion pentru copii, iar acest lucru este foarte important. În plus, spitalul este într-o zonă splendidă și asta o să le facă bine copiilor, cred eu. Ne-am înțeles cu managementul spitalului și am primit două saloane pe care le amenajăm ca să nu arate a spital, practic. Când vin la tratament copiii dependenți nu trebuie să resimtă atmosfera de spital. Cel puțin în salonul lor.
Cum spuneam vorbim de două saloane unul pentru fete, altul pentru băieți. În total 14 locuri. Asta a fost inițial pentru că managementul spitalului a înțeles să se implice mai bine în proiect și a amenajat la rândul lui alte două saloane, iar acum avem 28 de paturi în total. Din partea noastră vorbim de o investiție de 120-130.000 de euro”, spune reprezentanta ZI de BINE.