Din cuprinsul articolului
Se dau bani de la stat. Româncele care devin mame în 2023 pot obține de la stat un ajutor financiar de 2.000 lei, acordat în anumite condiţii, prin programul „Trusoul nou-născutului”.
Mamele și copiii nou-născuți din medii defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.
Beneficiari sunt mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat; mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; mamele cu dizabilități; mamele aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente aflate în situații deosebite de vulnerabilitate, mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile; mamele minore, mamele cetățeni străini sau apatrizi proveniți din Ucraina.
Acești bani se dau de la stat pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului, precum scutece, îmbrăcăminte pentru nou-născut, articole sanitare.
OUG 113/2022 prevede că beneficiază de acest ajutor financiar mamele:
– cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
– care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
– cu dizabilități;
– care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);
care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
– minore;
– provenite din zona conflictului armat din Ucraina.
Banii pentru mame nu pot fi retraşi de pe card
În cazurile amintite, de ajutorul pentru nou-născuți pot beneficia mamele care cer ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.
Ajutoarele vor fi acordate, în acest an, în limita a 12 milioane de euro, sumă alocată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Ajutorul de 2.000 lei se acordă mamelor sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți.
Acest ajutor de 2.000 lei poate fi utilizat doar pe teritoriul României și numai pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți. Concret, pot fi cumpărate cu acești bani scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentație pentru nou-născut, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru nou-născut.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți nu permit retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar.
„Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne şi, ulterior, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program”, se arată într-un comunicat al instituției.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…