Din cuprinsul articolului
Se dau bani de la stat pentru renovarea casei. Guvernul a pregătit noi vouchere pentru românii care vor să facă schimbări în casa lor, iar suma nu este deloc una de ignorat.
Este vorba despre un proiect care prevede realizarea unor vouchere ce pot fi folosite pentru achiziția de bunuri pentru casă.
“Obiectivul specific al investiției îl reprezintă crearea unui cupon (voucher) raportat la media suprafeței utile locuibile în România de care să stimuleze participarea populației, în special a segmentului vulnerabil, la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie, în scopul creșterii cu minim 30% a eficienței energetice”, se arată în document.
Proiectul prevede două axe, care în total prevăd decontarea a 72.500 de lei:
Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției);
Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000- 50% din alocarea investiției).
Ce poți plăti cu voucherele de la stat
Voucherele de la stat acoperă atât analiza specialiștilor, cât și renovările exterioare. Este un ajutor care vizează persoanele ce fac parte din familii defavorizate, care nu își pot permite modificări din casă.
Ce poți plăti cu voucherele de renovare, conform legislației în vigoare:
izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
izolarea termică a acoperișului/planșeului,
montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, care sunt înscriși în axa 1).
Ghidul solicitantului trebuie elaborat, măsura trebuie făcută publică, și apelul de proiecte trebuie pregătit în trimestrul al patrulea al acestui an.
Apelurile de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor, sunt programate pentru trimestrul 3 al anului viitor, iar investiția trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2026.
Este important de subliniat că, deși există o axă special dedicată persoanelor vulnerabile, aceasta nu exclude posibilitatea ca persoanele vulnerabile să depună proiecte și în cadrul axei II.
Cu toate acestea, pentru a respecta principiul de evitare a finanțării duplicate, un beneficiar nu va putea primi finanțare din ambele axe simultan.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…