Din cuprinsul articolului
Asistenții personali vor primi câte 5.000 de lei în luna martie, din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și al donatorilor.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Muncii din Republica Moldova, potrivit căruia de acest ajutor financiar vor beneficia toți asistenții personali din municipiul Chișinău, care au avut de suferit în urma demiterilor ilegale și cărora le-au fost modificate raporturile de muncă prin diminuarea normei de muncă sau eliberare, din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copiilor (DGPDC) și Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS).
Astfel, cei circa 1.200 asistenți personali, care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale Primăriei Chișinău, vor primi suport financiar:
– în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;
– în luna aprilie vor beneficia de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.
Plățile, anunțate prin SMS
Plățile vor fi realizate fără necesitatea unei solicitări sau depunerii unor cereri, dar cu efectuarea unor evaluări suplimentare, pentru a stabili în ce măsură a fost afectat fiecare asistent personal și vor putea fi ridicate la Oficiile „Poșta Moldovei”. Potrivit evz.ro, asistenții personali vor fi anunțați printr-un SMS despre disponibilitatea de ridicare a plății.
Din luna ianuarie, DGPDC și DGAMS din cadrul Primăriei Chișinău au operat modificări ilegale la contractele de muncă și au disponibilizat mai mulți asistenți personali din municipiu.
”Serviciul „Asistență Personală a fost și este finanțat din resursele proprii ale municipalității, iar reforma RESTART nu a adus schimbări sau ingerințe în mandatul Primăriei pe acest domeniu, din acest motiv cerem neîntârziat onorarea obligațiilor Primăriei față de asistenții personali contractați de aceștia.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a primit sute de sesizări din partea asistenților personali și a beneficiarilor, victime ale acestor ilegalități. Paralel, întreprindem toate măsurile legale pentru a proteja drepturile asistenților personali, astfel:
– am organizat multiple ședințe cu asistenții personali din mun. Chișinău și se oferă consiliere juridică zilnică pentru aceștia;
– au fost realizate controale inopinate de către Inspectoratul Social de Stat, în cadrul DGPDC și DGAMS mun. Chișinău;
– am înaintat demers către Centrul Național Anticorupție în vederea examinării faptelor legate de depășirea atribuțiilor a factorilor de decizie;
– am depus o cerere prealabilă privind suspendarea actelor administrative emise de DGAMS și DGPDC, iar ca urmare a răspunsului negativ am atacat în instanța de judecată acțiunile ilegale întreprinse de DGPDC;
– cu suportul partenerilor de dezvoltare, în luna decembrie a fost inițiat un program de susținere, în cadrul căruia a fost oferită o plată unică de 5.000 lei pentru 3.019 familii care au la îngrijire și supraveghere copii cu dizabilități severe și 7.195 familii cu persoane cu dizabilități, încadrate în Serviciul social ,,Asistență personală”. De aceste plăți au beneficiat și asistenții personali din Chișinău”, a mai transmis Ministerul Muncii.