Sari la conținut

Se dau 20.000 de euro de la stat! Cine poate primi banii? Poți depune dosarul până pe 3 martie

Foto: by Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM /PIXSELL
Flagrant DNA

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat prelungirea termenului de depunere a dosarelor pentru obţinerea unor vouchere, a căror valoare poate ajunge la 20.000 de euro.

Persoanele vulnerabile care dețin locuințe unifamiliale pot aplica pentru acest sprijin dedicat reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare.până pe 3 martie 2025.

Cine poate primi banii de la UE?

Potrivit MIPE, voucherele sunt destinate persoanelor vulnerabile și acoperă două tipuri de finanțare:

– 20.200 de euro pentru reabilitarea locuinței și instalarea de panouri solare;

– 10.000 de euro pentru montarea panourilor solare și a bateriilor pentru stocarea energiei verzi.

„Am decis să prelungim termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuinţelor şi instalării panourilor solare, pentru că ne dorim ca acest sprijin să fie accesibil cât mai multor beneficiari”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministrul a subliniat că românii mai au timp să depună dosarele la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică. „Cererea din piaţă a arătat că este nevoie de mai mult timp. Aici subliniez că persoanele vulnerabile încă pot să intre în contact cu firmele care depun dosarele la Ghişeele Unice de Eficienţă Energetică”, a adăugat oficialul.

Informații importante pentru beneficiari

Conform MIPE, prelungirea termenului nu va afecta ritmul de implementare al programului. „Extinderea acestui termen nu afectează ritmul implementării, ci dimpotrivă, oferă şansa ca fondurile să fie utilizate eficient şi să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele. Planul nostru este ca până la finalul anului să vedem proiectul dus la bun sfârşit”, a mai spus ministrul.

Fondurile provin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 16 – REPowerEU.

Documentele necesare pentru obținerea voucherelor

Pentru a primi 10.000 de euro pentru instalarea de panouri solare și baterii, solicitanții trebuie să depună:

actul de identitate;

extras de carte funciară sau extras de rol fiscal (emis cu cel mult 60 de zile înainte);

documente pentru clarificarea inadvertențelor.

Pentru a accesa 20.200 de euro pentru reabilitarea locuinței și panouri solare, este nevoie de următoarele documente:

actul de identitate al beneficiarului;

documente privind dreptul de proprietate;

expertiza tehnică a clădirii;

raportul de audit energetic;

certificatul de performanță energetică inițial și alte documente necesare clarificării situației.

Verificările vor fi realizate de autoritățile locale

MIPE a precizat că beneficiarii nu trebuie să prezinte documente privind amplasarea clădirii într-o zonă protejată, această verificare urmând să fie realizată de autoritățile locale, scrie evz.ro.

„Consumatorii vulnerabili, eligibili pentru a beneficia de acest sprijin, sunt sprijiniţi de Ghişeele Unice de Eficienţă Energetică (GUEE), înfiinţate la nivelul fiecărui judeţ, pentru a alege un operator economic selectat de MIPE pentru a realiza lucrările de renovare/ instalare a panourilor solare sau bateriilor”, au transmis reprezentanții ministerului.

panouri fotovoltaice
Sursă foto: E-on

Noile termene pentru depunerea dosarelor și cererilor de finanțare

3 martie 2025, ora 17:00 – termen-limită pentru depunerea dosarelor de către operatori, pentru persoanele vulnerabile cu care au semnat contracte, la GUEE;

31 martie 2025 – termen pentru finalizarea verificării dosarelor de către GUEE;

3 aprilie 2025, ora 17:00 – termen-limită pentru depunerea cererilor de finanțare de către operatori, în platforma PNRR.

Prin această prelungire a termenelor, MIPE dorește să asigure accesul cât mai multor persoane vulnerabile la sprijinul oferit prin programul REPowerEU.

Ce proceduri a fixat MIPE

Persoanele vulnerabile vor putea selecta un operator economic aprobat de MIPE, iar după semnarea contractului, vor trebui să transmită documentele necesare acestuia.

„Persoanele vulnerabile vor alege un operator economic din lista operatorilor aprobaţi de MIPE (…). După alegerea operatorului, se va semna un contract comercial şi se vor transmite documentele menţionate mai sus către acesta. Contractul comercial încheiat va fi unul din documentele din dosarul pentru obţinerea voucherului”, precizează sursa citată.

Operatorii economici selectați vor avea obligația de a întocmi documentația necesară și de a depune dosarul la GUEE pentru verificare și emiterea avizului de conformitate. După aprobare, aceștia vor încărca documentele pe platforma electronică PNRR.

Pentru sprijinirea beneficiarilor, MIPE a pus la dispoziție adresa de contact [email protected], unde pot fi adresate întrebări referitoare la program.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel