Din cuprinsul articolului
Colegiul Medicilor din România cere o nouă lege a malpraxisului, precizând că sistemul zilelor noastre este unul nesatisfăcător. Concluzia unei dezbateri care a avut loc la Iași: despăgubirile sunt dificil de accesat, iar răspunderea medicilor nu este clarificată.
Într-o dezbatere care a avut loc la Iași, Colegiul Medicilor din România a ajuns la concluzia că este necesară o nouă lege a malpraxisului ăentru a intra în atenția Parlamentului. Potrivit Adevărul, este a cincea întâlnire de acest gen.
Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a transmis că în viitoarea lege sunt prevăzute modalitățile prin care pacienții pot fi despăgubiți și, în cazul unui malpraxis dovedit, sunt identificate căile de tragere la răspundere a doctorilor.
„Cu toții am căzut de acord că pacientul trebuie să primească o compensație financiară, o compensație corectă și într-un timp rezonabil, lucru care în ziua de astazi nu se întâmplă. Adică actuala lege a malpraxisului nu satisface această necesitate de bază a noastră, a tuturor. Nici pacientul nu e satisfăcut, pentru că nu-și primește această compensație financiară, nici medicul nu e satisfăcut. Și noi deci trebuie să facem o schimbare radicală în mecanismul civil de responsabilizare a actului medical și o putem face. Avem câteva propuneri legislative cu care vom merge în Parlament și atunci trebuie să identificăm greșeala și s-o corectăm. Asta e cel mai important”, susține Daniel Coriu.
Daniela Coriu subliniază că sistemul este nesatisfăcător, despăgubirile sunt dificil de accesat, iar răspunderea medicilor nu este clarificată.
O dezbatere publică pe tema gestionării greșelilor medicale a fost lansată în 2022, la inițiativa Colegiului Medicilor din România.
Noi trebuie să adoptăm modelele occidentale. Acest lucru funcționează foarte bine în vestul Europei și SUA, unde există comitete de gestionare a riscului. Nu sunt formale, cum sunt în România, ci chiar funcționează. Sunt niște oameni foarte corecți care chiar lucrează în acest sens, există o cultură centrată pe analiza greșelii, nu pe căutarea vinovatului. Contează ca greșeala să nu se repete și prin asta să câștige sistemul medical, care va fi mai bun”, spunea atunci Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
În ceea ce privește greșeala cu vătămarea corporală – pentru că ea există – spune președintele, ce se întâmplă în sistemul actual nu funcționează.
„Acum, pacientul nemulțumit merge la instanța civilă. S-a scos taxa de timbru care era o barieră, dar ceea ce blochează în continuare procesul civil este expertiza judiciară. Cine stabilește că a fost malpraxis? Acum este implicată o comisie de la DSP și de la Institutul Național de Medicină Legală, care sunt instituții ale statului român. Ei stabilesc dacă un medic a comis malpraxis sau nu. Aici avem deja o problemă legată de independența în justiție, pentru că acei medici sunt angajați ai statului român, deci furnizează o expertiză care e discutabilă”, argumentează profesorul Coriu.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…