Din cuprinsul articolului
Scutul natural pe care trebuie să îl includem în alimentația noastră de zi cu zi: afinele!
Afinul (vaccinium myrtillus) denumit popular afin de munte, afin negru, asine, coacază, cucuzie, pomușoară, este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite. Crește în zone de munte, mai ales pe versanții cu umiditate crescută și temperatura moderată, notează Agerpres.
Înflorește în lunile mai-iunie. Are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrișor. Fructul este numit afină.
Fructele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.
100 de grame de afine proaspete conțin: 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14.5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2.4 grame de fibre, 0.3 grame de grăsimi.
Beneficiile pentru sănătate ale afinelor – scutul natural
Aceste fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C si E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan si pot preintampina sau vindeca printre altele, aparitia tulburarilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand la mentinerea santatatii sistemului nervos central.
Este greu de crezut insa, ca aceste fructe pot vindeca si afectiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate si tesuturilor neuronilor si, pastreaza nealterata memoria pentru o perioada lunga de timp. Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate in afine imbunatatesc in mod semnificativ si capacitatea de invatare.
Fibrele din afine tin la distanta constipatia (prin consumul constant a unei cantitati insemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii imbunatatesc digestia.
Bolilele cardiovasculare se numără printre cele mai comune afecțiuni. Un studiu efectuat în cadrul Universității de Stat Oklahoma din Stillwater, Oklahoma, arată că există o legătură strânsă între fructele care conțin flavonoide, precum afinele, și menținerea sănătății inimii.
Oamenii de știință din Oklahoma susțin, de asemenea, că afinele reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare în cazul bărbaților obezi și al femeilor care suferă de sindrom metabolic. Acest beneficiu este dat de conținutul mare de polifenoli care se găsește în compoziția afinelor.
Alte cercetări arată că un consum zilnic de afine îmbunătățește tensiunea arterială și reduce riscul de înfundare a arterelor în cazul femeilor aflate la post-menopauză, cu prehipertensiune și hipertensiune de gradul 1.
Și pentru că lista beneficiilor asupra inimii nu se oprește aici, află că aceste fructe delicioase pot împiedica oxidarea colesterolului “rău” (LDL), un factor care se află în strânsă legătură cu declanșarea bolilor de inimă.
Într-un studiu observațional realizat pe 93.600 de asistente, s-a observat că un consum mare de antocianine, antioxidant important ce se găsește în afine, a scăzut cu 32% riscul de apariție a infarctului.
Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene (excelent in remediul cancerului de colon si ficat) si acid aleagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti precum vitamina C si cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.
Studiile de laborator arata ca acei compusi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon si pot induce apoptoza (moartea programata a celulelor). A fost observata, de asemenea, o reducere semnificativa (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolina (ce se gaseste in citrice).
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…