Din cuprinsul articolului
Scurgerile nazale galben verzui? Iată ce înseamnă. Există un disconfort atunci când simțim că sinusurile noastre sunt complet înfundate. Iată ce înseamnă mucus galben – și ce puteți face acasă pentru a vă ajuta nasul să revină la normal.
Ce însemna mucii galbeni?
Mucii, așa cum sunt denumite secrețiile vâscoase produse de către glandele nazale și eliminate prin nări, sunt complet normali, iar dacă observi ceva mai mult decât de obicei, nu există niciun motiv de panică.
„În general, mucii sau mucusul sunt un lubrifiant natural pe care corpul tău îl folosește pentru a curăța pasajele nazale, gâtul și sinusurile și pentru a le menține sănătoase și umede”, ne liniștește Dr. Jennifer Carleton-Nathan, MD, medic de familie.
Când mucii își schimbă culoarea, înseamnă că se întâmplă ceva. Cu toate acestea, nu poate fi diagnosticat doar după culoare. Dr. Cory Fisher, DO, medic de medicină de familie spune că mucii confirmă că există o inflamație, dar cauza acestei inflamații ar putea fi o serie de lucruri.
„Ori de câte ori există o inflamație în interiorul nasului, ai putea avea congestie și drenaj”, confirmă Dr. Fisher. „Atunci când sistemul inflamator (imunitar) este activat, poate produce decolorarea mucilor – galben, verde, maro sau chiar sângeroasă – dar acest lucru este posibil în cazul multor probleme de bază diferite, inclusiv alergii sezoniere, infecții virale sau sinuzită bacteriană.”
Atunci când mucusul își schimbă culoarea, organismul tău te anunță că are un răspuns imunitar. „Atunci când mucusul devine galben înseamnă că celulele imune numite neutrofile s-au activat în corpul tău și luptă împotriva unei infecții locale”, explică Dr. Carleton-Nathan.
Societatea Britanică de Imunologie explică faptul că, în timp ce neutrofilele – care sunt verzi „datorită fierului din interiorul celulei” – lucrează pentru a ucide germenii, acestea sfârșesc prin a muri. Pe măsură ce mor, acestea ajung în muci și fac ca aceștia să își schimbe culoarea, galbeni sau verzi. Dr. Carleton-Nathan adaugă că „infecțiile cu care se pot lupta includ atât infecții virale, cum ar fi răceala și gripa, cât și infecții bacteriene, care sunt cauze mai puțin frecvente ale mucilor galbeni”.
Culoarea poate fluctua între galben și verde, în acest caz, iar nuanțele pot varia chiar și pe măsură ce infecția sau virusul este eliminat. Singurul moment în care trebuie să vă faceți griji cu adevărat în legătură cu culoarea, potrivit Dr. Carleton-Nathan, este dacă aceasta este neagră (ceea ce ar putea fi un semn de infecție fungică. În afară de aceasta, galbenul, verdele și chiar roșul, rozul sau maro nu reprezintă un motiv imediat de alarmă. „În general, culoarea mai închisă poate fi cauzată de mucusul care a stat în sinusuri pentru o perioadă mai lungă de timp”, explică Dr. Anthony Zabel, MD, medic primar la Indiana University Health, citează parade.com.
Există câteva măsuri pe care le puteți lua acasă dacă aveți muci galbeni, care nu numai că vor ușura o parte din presiunea pe care o resimțiți în sinusuri, dar vor ajuta și la eliminarea mucusului și la ameliorarea disconfortului.
„Când observați muci galbeni, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă suflați ușor nasul cât mai mult posibil pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră are șansa de a se curăța și de a scăpa de infecție”, spune medicul Carleton-Nathan. „O greșeală frecventă pe care o fac oamenii este de a „sforăi” continuu, ceea ce menține mucusul blocat înăuntru; acest lucru poate duce la o infecție bacteriană sau la o infecție a sinusurilor mai târziu.”
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…