Majoritatea copiilor pot trece prin experiența neplăcută a scrâșnitului dinților în timpul somnului. Dacă la cei mici lucrurile trec de la sine, după cum spun medicii, la adulți lucrurile sunt mai complicate
Bruxismul poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copiii care au încă dinți de lapte, atenționează medicii stomatologi. Se manifestă prin scrâșnirea dinților și, în timp, poate duce la afectarea danturii prin reducerea dimensiunii dinților.
O soluție pentru a controla problema sunt gutierele, însă nu se recomandă oricui.
O boală nocturnă
Stresul reprezintă cauza esențială a bruxismului. Multe persoane pot fi inconștiente de faptul că suferă de această boală deoarece se manifestă în special noaptea, în timpul somnului.
Problema constă în încleștarea puternică a maxilarelor și scrășnirea dinților, atât în timpul zilei, dar mai ales în timpul nopții.
Acest lucru duce, în timp, la abrazarea smalțului dentar, iar, în cazurile grave, se ajunge la reducerea importantă a dimensiunilor dinților din cauza abraziunii puternice.
Cauze la copii: somn agitat și alimentație nepotrivită
În cazul copiilor, bruxismul este frecvent în perioada în care micuții schimbă dinții de lapte.
„Jumătate dintre copii prezintă acest fenomen. Cauzele pot fi legate de un somn mai agitat, cauzat de visele tipice ale copilăriei sau de o alimentație nepotrivită. Recomand părinților să aibă grijă cu alimentația: ultima masă să fie servită cu cel puțin două ore înainte de ora de somn a micuțului și să nu fie foarte consistentă. În cazul în care somnul este agitat, se poate da un ceai calmant. În niciun caz nu se pun gutiere pe dinții de lapte”, este sfatul medicului stomatolog Bogdan Bader.
Soluții de tratament: gutiere sau reconstrucție dentară
Există mai multe metode de tratament a bruxismului. Una se referă la folosirea gutierelor în timpul nopții. Aceste gutiere împiedică manifestarea simptomelor bruxismului în somn.
În cazuri care nu sunt tratate mult timp, coroanele dentare se pot distruge. Odată cu abraziunea, etajul inferior al feței se micșorează, ceea ce face ca persoana afectată să capete o fizionomie neplăcută. Pentru refacerea fizionomiei și a morfologiei dinților este nevoie de reconstrucții protetice la un număr însemnat de dinți. „De aceea, recomand ca adulții să facă tratament pentru bruxism de la primele semne”, mai spune Bogdan Bader.
Dacă aveți un partener care sufera de bruxism, cel mai bine este să îl îndrumați la psihoterapeut sau la stomatolog.
Suptul degetului poate deforma grav dantura copiilor
Suptul degetului este un fenomen natural care apare la copii încă din viața intrauterină. „Copiii care continuă să-și sugă degetul după vârsta de 4 ani e bine să meargă la stomatolog, pentru că dinții de sus pot fi împinși în față și cei de jos în spate, ceea ce afectează armonia dentară”, afirmă medicul Bogdan Bader.
Ca să vă dezvățați copilul de acest obicei:
l vorbiți-i cu blândețe și cu răbdare astfel încât acesta să comunice mai mult și „să uite” de obiceiul de a-și ține degetul în gură;
l recompensați-l și implicați-l în activități menite să-i distragă atenția (jocuri sau desene);
l limitați-i „accesul la deget” prin folosirea unor mănuși sau pijamale cu mâneci lungi;
l aplicați geluri sau lacuri amărui pe degetul sau unghia copilului. Astfel de produse se găsesc în farmacii și costă câteva zeci de lei bucata. Nu cedați dacă nu reușiți din prima încercare. Încercați metoda și peste câteva săptămâni.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…