Secretul tinereții! Condimentul aromat și delicios amintit și în Noul Testament. Aici se precizează că era considerată mai prețioasă decât aurul.
Originară din Sri Lanka, Birmania și regiunea de sud a Indiei, scorțișoara este una dintre cele mai vechi mirodenii cunoscute. În sezonul rece nu trebuie să-ți lipsească din casă!
O poți utiliza din belşug pentru a condimenta felurile principale, deserturile și ceaiurile terapeutice, pentru că este foarte bogată în antioxidanți.
Doar 10 g de scorțișoară, adică 2 linguri, înseamnă aproximativ 13.000 de unități ORAC – indicatorul care măsoară potențialul antioxidant al unui aliment. Dacă o încălzești, calitățile sale terapeutice cresc și contribuie în și mai mare măsură la distrugerea radicalilor liberi, de vină pentru îmbătrânirea celulară.
Alege scorțișoara de Ceylon și evită varianta Cassia, care provine din China, pentru că nu are aceleași beneficii pentru sănătate. Studiile sugerează că un consum zilnic de 1-6 g de extract de scorțișoară scade glicemia la diabetici.
Putem scăpa de numeroase neplăceri zilnice ajutându-ne de condimentele aromate. Iată cum îți alungă durerea de cap scorțișoara și cum vanilia îți poate tăia pofta de dulce, principalul vinovat în acumularea kilogramelor în plus.
Scorțișoara este un leac eficient împotriva migrenelor, atunci când este folosită sub forma de infuzie (o linguriță la 1 l de apa).
Infuzia de scorțișoară ajută și în perioadele solicitante, pentru că înlătură oboseala și stimulează concentrarea, mai ales dacă este folosită în amestec cu mentă sau lămâie. Cafeaua aromată cu câteva fire de scorțișoară poate fi, de asemenea, utilă în astfel de perioade.
Ceaiul de scorțișoară și mentă ameliorează bolile respiratorii și îmbunătățește digestia, iar infuzia de scorțișoară și lămâie are un puternic efect ”anti-aging”.
Vanilia ameliorează efectele stresului și insomnia, calmează și readuce optimismul. În antichitate, era considerată un puternic afrodisiac și se spunea că aduce pace și iertare în cuplu.
Scorțișoara reîmprospătează respirația urât mirositoare
Fie că este consumată sub formă de gumă de mestecat sau de bomboane, scorțișoara poate combate eficient și aproape imediat mirosul „greu“ al gurii. Uleiurile esențiale din scorțișoară distrug bacteria orală care provoacă apariția halenei.