Din cuprinsul articolului
Scolioza este o curbură a coloanei vertebrale dintr-o parte în alta. Aceasta diferă de curbura naturală a corpului dumneavoastră din față în spate. De obicei, este ușoară și nu provoacă simptome, dar poate duce la dureri de spate și la o postură anormală. Un furnizor de asistență medicală diagnostichează cel mai adesea această afecțiune în timpul adolescenței. Tratamentul include fizioterapie, orteze și intervenții chirurgicale.
Scolioza este o curbură anormală a coloanei vertebrale dintr-o parte în alta. Coloana dumneavoastră vertebrală (coloana vertebrală) are în mod natural o ușoară curbură înainte și înapoi. În cazul scoliozei, coloana vertebrală se curbează spre stânga și spre dreapta în formă de C sau S, potrivit Cleveland Clinic.
Cele mai multe cazuri de scolioză sunt ușoare, nu provoacă simptome și nu necesită tratament. Cazurile severe pot provoca o postură inegală și dureri. Tratamentul poate include purtarea unei orteze sau o intervenție chirurgicală.
Există trei tipuri de scolioză:
Este posibil să auziți furnizorul dvs. de servicii medicale referindu-se la scolioza diagnosticată la vârsta adultă ca scolioză cu debut la vârsta adultă sau scolioză degenerativă. Este posibil să fi avut scolioză ușoară, nediagnosticată, de-a lungul vieții dumneavoastră. Simptomele pot crește sau pot apărea pe măsură ce corpul dumneavoastră îmbătrânește, ceea ce duce la un diagnostic târziu. Mai exact, scolioza cu debut la vârsta adultă apare atunci când discurile și articulațiile dumneavoastră slăbesc sau când pierdeți densitate osoasă (osteoporoză).
Furnizorii de servicii medicale folosesc nume diferite pentru a se referi la scolioza idiopatică în funcție de momentul în care este diagnosticată:
Se estimează că scolioza afectează aproximativ 2% dintre persoanele din întreaga lume. În Statele Unite, acest lucru înseamnă peste 6 milioane de persoane.
Scolioza este principala problema care afecteaza copiii de varsta scolara, iar la aproximativ 80% dintre pacienti, cauza este necunoscuta. Printre factorii de risc ce contribuie la aparitia bolii se afla:
Deseori, simptomele sunt observate mai ales de cei din jur. Odata ce coloana vertebrala creste, aceasta impinge umerii si soldurile, astfel ca acesti pot parea asimetrici. De cele mai multe ori, scolioza nu afecteaza miscarea si nici nu provoaca dureri de spate consistente, pana in momentul in care curbura devine severa.
Uneori, pot aparea dureri inexplicabile de spate, deoarece curbura coloanei vertebrale pune presiune asupra nervilor spinali si, uneori, asupra intregii maduve a spinarii. Pe langa durerea usoara, cel putin la inceput, pot aparea slabiciunea, amorteala si durerea la nivelul extremitatilor inferioare.
Un alt indiciu al scoliozei este senzatia de oboseala, dupa perioade lungi de sedere sau de stat in picioare. Pe masura ce coloana devine mai deformata, muschii trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a mentine corpul aliniat.
In timp si in lipsa tratamentului, scolioza avanseaza si ajunge sa exercite o presiune asupra cavitatii toracice, restrangand capacitatea persoanei de a respira usor si amplu.
Chiar daca in cele mai multe cazuri pacientii prezinta o forma usoara de scolioza, afectiunea poate provoca uneori complicatii precum:
Consult fizic
Primul pas pe care medicul il face pentru a vedea daca pacientul are sau nu scolioza este consultul fizic. Medicul examineaza spatele, in timp ce pacientul sta cu bratele in lateral.
Medicul verifica curbura coloanei vertebrale si daca umerii si zona taliei sunt simetrice. De asemenea, medicul poate solicita pacientului sa se aplece in fata, pentru a identifica orice curbura in partea superioara si inferioara a spatelui.
Se pot solicita teste imagistice, pentru a vedea mai bine pozitia coloanei vertebrale.
Teste imagistice
Testele imagistice pe care medicul le poate recomanda sunt:
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…