Sari la conținut

Scolioza: Poziția aplecată la birou sau geanta prea grea deformează coloana vertebrală?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Scoliozele sunt deviații ale coloanei vertebrale în plan frontal caracterizate prin rotirea corpurilor vertebrale de partea convexă, rotiri care antrenează și coastele, determinând o gibozitate de partea covexă. Această nouă poziție a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor și omoplaților. Boala are cauze genetice și hormonale și nu depinde nicidecum de poziția greșită la calculator și nici de ghiozdanul mai greu sau mai ușor.

”Statul aplecat la birou sau la calculator nu conduce la o deformare a coloanei, decât dacă există o predispoziție genetică și hormonală. Poziția vicioasă nu are cu certitudine niciun rol în apariția unei scolioze. Dacă ar fi așa, nu s-ar putea explica de ce boala apare într-o proporție atât de mare la fete (80-85%) și de ce primele semne de deformare apar exact în perioada pubertății și nu la vârste mult mai mici, când comportamentul copiilor, fete și băieți, este aproape identic”, explică prof. dr Mihail Jianu, medic primar ortoped la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București și președinte fondator al Societății Române de Ortopedie Pediatrică.

Evoluția unei scolioze este influențată și de activitatea fizică, inclusiv sportul de performanță. „Persistă în rândul celor care nu cunosc această afecțiune „grija” de a nu se accentua curbura scoliotică în timpul efortului. Dimpotrivă, sportul, mișcarea, determină o creștere a tonusului musculaturii paravertebrale și conferă în același timp flexibilitate coloanei”, explică medicul.

Tratamentul scoliozelor

În scolioză, mai mult decât în orice boală ortopedică, există o standardizare, un protocol terapeutic ce nu dă loc la nici un fel de înterpretări. Acest protocol a fost propus de Stagnara şi este în funcţie de magnitudinea curburii scoliotice:

  • De la 0-30°: kinetoterapie (gimnastică medicală)
  • De la 30-50°: kinetoterapie şi tratament ortotic (corset)
  • Peste 50°: intervenţie chirurgicală

”Odată depistată o scolioză, trebuie tratată prin kinetoterapie dacă este vorba de o deformare de la 0 la 30º, cu ajutorul unui corset asociat cu kinetoterapia, dacă deformarea este de 30º-50º, și prin intervenție chirurgicală, dacă este de peste 50º”, conchide specialistul.

Specialistul mai spune că în practică, scolioza este confundată cu „atitudinea scoliotică”. Concret, copiii care stau cocoșați nu suferă neapărat de scolioză. „Pentru a defini o scolioză, sunt necesare două condiții: deformare de ax a coloanei vertebrale în plan frontal și rotație vertebrală. În cazul atitudinii scoliotice, copilul își poate corecta poziția corpului și nu are rotație vertebrală. Această poziție vicioasă nu determină apariția unei scolioze la copiii care nu au determinare genetică”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel