Scolioza este cea mai des întâlnită problemă medicală localizată la nivelul coloanei. Practic, curbura laterală a coloanei vertebrale așa cum este descrisă scolioza apare de regulă în perioadele de creștere, înainte de pubertate.
De cele mai multe ori, cazurile de scolioză sunt ușoare, deși există și copii care dezvoltă deformări ale coloanei vertebrale ce se agravează în timp. În cazurile ușoare, tratamentul nu este necesar. Doar cazurile grave care necesită monitorizare constantă este posibil să ajungă la operație.
Iată care sunt principalele semne și simptome ale scoliozei:
- cutia toracică nu este simetrică,
- un șold este mai ridicat decât celălalt,
- un umăr este mai ridicat decât celălalt,
- de regulă, picioarele nu au aceeași lungime,
În cazurile serioase de afectare scolioza poate duce la deformarea mersului, dar și la apariția problemelor de respirație, apare durerea și sunt necesare calmante și uneori apar și probleme cardiovasculare. Mai grav este că scolioza afectează și partea emoțională, mai ales că în adolescență au loc o serie de modificări hormonale. De regulă, adolescentul cu scolioză are o stimă de sine scăzută și uneori ajunge la depresie. De aceea, susținerea familiei este esențială.
În literatura de specialitate există mai multe tipuri de scolioză:
- scolioza congenitală – are la bază o anomalie a oaselor prezentă din naștere,
- scolioza neuromusculară – este prezentă la oamenii cu splină bifidă sau la pacienții cu paralizie cerebrală,
- scolioza idiopatică – nu se cunosc cauzele, deși se crede că ar fi genetică. Este cel mai des întâlnit tip de scolioză.
Diagnosticul se stabilește în urma unei radiografii.
În ce constă tratamentul:
De cele mai multe ori, scolioza ușoară nu necesită tratament ci numai monitorizare la 6 luni.
Un tratament standard al scoliozei care se aplică în cazul copiilor care au o curbură spinală între 25 și 40 de grade este corsetul. Scopul acestuia este corectarea temporară.
Însă cazurile mai grave, adolescenții care au curbura coloanei peste 50 de grade este posibil să necesite o operație. De ajutor în scolioză este și fizioterapia sau kinetoterapia. Și masajul este o metodă care contribuie la ameliorarea durerilor cauzate de scolioză.