Din cuprinsul articolului
Scoaterea amigdalelor este un subiect intens dezbătut între părinți, întrucât părerile sunt împărțite. Este sau nu sănătos? Un medic dezvăluie că, în funcție de caz, acest lucru ar avea beneficii.
Amigdalele se pot inflama și pot da dureri mari. Din acest motiv, mulți părinți aleg să scoată amigdalele copiilor.
Scoaterea lor ar putea avea și alte beneficii, precum eliminarea respirației urât mirositoare. Din cauza structurii lor, amigdalele pot depozita resturi de mâncare și salivă întărită, ceea ce face ca respirația să devină neplăcută, fără un motiv evident.
Invitat în emisiunea Medicool de la Antena 1, dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL a explicat când trebuie luată în considerarea scoaterea amigdalelor, dar și ce beneficii poate aduce această intervenție.
„La copil, de regulă, mai târziu, adică undeva în jurul vârstei de 4 până la 10 ani pentru că este de așteptat să facă amigdalite acute și asta pentru că intră în contact cu alți copii, care aduc și ei, la rândul lor, o bacterie, un virus, și ele se inflamează.
Amigdalita reprezintă inflamația acestui tip de țesut, iar în perioada copilăriei, episoadele de amigdalită acută sunt mai frecvente. Durerile de gât recurente pot să fie legate de o problemă a amigdalelor sau pot să fie legate de alte structuri de la nivelul faringelui.
Și acesta se inflamează și poate să dea dureri la nivelul gâtului, dar intervenția de amigdalectomie (scoaterea amigdalelor) este indicat atunci când aceste recurențe de amigdalită acută sunt într-un număr prea mare. Dacă vorbim de copil, vorbim de mai mult de 5 episoade, în timp ce la adulți vorbim de 3 episoade pe an. Dacă acest lucru se întâmplă doi ani consecutivi este clar că indicația este aceea de a scoate amigdalele”, a explicat dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL.
Medicul a mai precizat că amigdalele pot fi sursa respirației neplăcute.
„Prin conformația anatomică pe care o au amigdalele se formează niște cripte, niște găurele, în care se conglomerează produși de excreție ai glandei, cu resturi alimentare, cu salivă întărită, iar prin conglomerare acestea pot să dea și o mică jenă, la înghițire, în plus, dau și respirația urât mirositoare. (…)
Și chiar dacă se elimină cazeumul (n.r. numele acestui conglomerat), acesta se va forma la loc, astfel că nu există varianta de a scăpa definitiv de acest fenomen decât în momentul în care se scoate amigdala”, a mai explicat specialistul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…