Scleroza multiplă, o boală rară, autoimună care nu se vindecă și care afectează din ce în ce mai mulți tineri. Datele statistice arată că în Romania, scleroza multiplă afectează peste 8000 de persoane. Din păcate, astăzi, nu există un test specific care să ajute la diagnosticarea bolii.
Ce este scleroza multiplă:
Scleroza multiplă este o boală progresivă a sistemului nervos central, pentru care nu există vindecare. Sunt însă tratamente care pot modifica cursul bolii, pot încetini evoluția bolii și amână recăderile specifice afecțiunii. Specialiștii susțin că aceasta este cea mai invalidantă afecțiune a tinerilor. Practic este cea mai des întâlnită boală inflamatorie demielinizantă a sistemului nervos central, la adulții tineri. Vârsta medie la debut este cuprinsă în intervalul 20 și 40 de ani, dar sunt cazuri de copii bolnavi care au abia 12 ani, de exemplu. Din păcate, de regulă, un bolnav diagnosticat cu scleroză multiplă trăiește cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă.
Scleroza multiplă este foarte imprevizibilă și nu se știe cu siguranță ce anume declanșează boala. De exemplu, sunt cercetători care cred că sistemul imunitar are un rol foarte important în scleroza multiplă prin atăcarea mielinei. Astfel, pierderea stratului de mielină poate provoca apariția unor tulburări fiziologice la sistemul nervos central care poate duce la apariția bolii.
Boala are mai multe forme:
Care sunt principalele simptome:
Oboseala, slăbiciune, pierderi senzoriale și ataxie care sunt legate de demielinizarea și de pierderea axonală. Bolnavul va avea și pierderi de echilibru, probleme de spasticitate și de mers, depresie, probleme cognitive, probleme ale sistemului urinar, digestiv, durere neuropată dar și disfuncții sexuale. De asemenea, poate să aibă probleme legate de vedere, amețeli, să-i amorțească brațele, anumite probleme de memorare sau de gândire. În cazuri grave, destul de rar pacientul îți pierde auzul sau paralizează.
Diagnosticul se pune prin excludere
Chiar dacă medicina a avansat, pentru această boală încă nu există un test specific sau o analiză care să stabilească diagnosticul. Acesta se pune prin excluderea altor boli. Practic, pacientul va face o mulțime de teste care vor dura până să obțină un diagnostic.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…