Din cuprinsul articolului
Schizofrenia este o tulburare psihotică complexă și se caracterizează prin simptome pozitive de genul halucinații sau iluzii, negative, cum ar fi absența funcționării normale, și deficite cognitive.
Aceste simptome sunt legate de modificări structurale și funcționale ale circuitului cortico-subcortical-cerebelos.
Oamenii de știință au descoperit că anomaliile detectate în mișcarea spontană a ochilor ar putea fi un nou biomarker important pentru schizofrenie. Mai simplu spus, modul în care se mișcă ochii ar putea dezvălui mult mai mult decât ne-am putea imagina despre această boală complexă.
Datorită inteligenței artificiale, oamenii de știință au obținut o acuratețe de 85% în diagnosticare cu doar 60 de secunde de înregistrări ale mișcărilor ochilor.
Prin urmare, echipa a analizat mișcarea ochilor, care este strâns legată de aceste modificări și de procesele cognitive.
Potrivit Futuro, echipa de cercetători condusă de dr. Wang Wei al Academiei Chineze de Științe a prezentat în revista Schizophrenia Bulletin rezultatele unui studiu efectuat pe 300 de pacienți. Dintre aceștia, 140 aveau schizofrenie la prima manifestare, iar 160 subiecti erau sănătoși.
Există patru componente cele mai observate în studiu.
1. Pacienții cu schizofrenie au avut mișcări oculare mai verticale și o abatere verticală mare a mișcărilor orizontale.
2. Mișcările oculare ale pacienților au avut durate mai lungi, viteze de vârf mai rapide și amplitudini mai mari decât subiecții sănătoși.
3. Analizând cu atenție abilitățile cognitive ale pacienților cu schizofrenie, cercetătorii au descoperit că durata mai lungă a mișcărilor orizontale a ochilor a fost asociată cu performanțe cognitive mai scăzute. În special, deficite de atenție sau vigilență și deficite de viteză de procesare.
4. Deviația verticală mai mare a mișcărilor orizontale a fost asociată cu o severitate mai mare a simptomelor.
Rezultatele acestui studiu sunt extrem de interesante. Ele sugerează că mișcările oculare ar putea fi un biomarker ușor de obținut pentru simptomele pozitive, cognitive și pentru diagnosticul complementar al schizofreniei.
Această constatare ar putea avea implicații semnificative pentru diagnosticarea precoce și identificarea persoanelor cu risc. Pe scurt, ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…