Din cuprinsul articolului
Schizofrenia este o boală mintală gravă care afectează modul în care o persoană gândește, simte și se comportă. Persoanele cu schizofrenie pot părea că și-au pierdut legătura cu realitatea, ceea ce poate fi supărător pentru ei, pentru familia și prietenii lor.
Simptomele schizofreniei pot face dificilă participarea la activitățile obișnuite, de zi cu zi, dar sunt disponibile tratamente eficiente. Mulți oameni care primesc tratament se pot angaja la școală sau în orice alt loc de muncă, pot obține independență și se pot bucura de relații personale.
Este important să recunoașteți simptomele schizofreniei și să căutați ajutor cât mai devreme posibil. Persoanele cu schizofrenie sunt de obicei diagnosticate între 16 și 30 de ani, după primul episod de psihoză.
Începerea tratamentului cât mai curând posibil după primul episod de psihoză este un pas important către recuperare. Cu toate acestea, cercetările arată că schimbările treptate în gândire, starea de spirit și funcționarea socială apar adesea înainte de primul episod de psihoză. Schizofrenia este rară la copiii mai mici.
Simptomele schizofreniei pot diferi de la o persoană la alta, dar în general se încadrează în trei categorii principale: psihotice, negative și cognitive.
Simptomele psihotice includ schimbări în modul în care o persoană gândește, acționează și experimentează lumea. Persoanele cu simptome psihotice pot pierde simțul comun al realității cu ceilalți și pot experimenta lumea într-un mod distorsionat. Pentru unii oameni, aceste simptome vin și dispar. Pentru alții, simptomele devin stabile în timp. Simptomele psihotice includ:
Simptomele negative includ pierderea motivației, pierderea interesului sau a plăcerii în activitățile de zi cu zi, retragerea din viața socială, dificultatea de a manifesta emoții și dificultăți de funcționare normală.
Simptomele negative includ:
Aceste simptome sunt uneori confundate cu simptome de depresie sau alte boli mintale.
Simptomele cognitive includ probleme de atenție, concentrare și memorie. Aceste simptome pot face dificilă urmărirea unei conversații, învățarea lucrurilor noi sau amintirea întâlnirilor. Nivelul de funcționare cognitivă al unei persoane este unul dintre cei mai buni predictori ai funcționării sale de zi cu zi. Furnizorii de servicii medicale evaluează funcționarea cognitivă folosind teste specifice.
Simptomele cognitive includ:
Risc de violență
Majoritatea persoanelor cu schizofrenie nu sunt violente. În general, persoanele cu schizofrenie au mai multe șanse decât cele fără boală să fie rănite de către alții. Pentru persoanele cu schizofrenie, riscul de auto-vătămare și de violență față de ceilalți este cel mai mare atunci când boala nu este tratată. Este important să ajutați persoanele care prezintă simptome să primească tratament cât mai repede posibil.
Deși unele dintre semne pot părea similare la suprafață, schizofrenia nu este o tulburare de identitate disociativă (care obișnuia să fie numită tulburare de personalitate multiplă sau personalitate divizată). Persoanele cu tulburare de identitate disociativă au două sau mai multe identități distincte care sunt prezente și care preiau alternativ controlul asupra lor.
Mai mulți factori pot contribui la riscul unei persoane de a dezvolta schizofrenie.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…