Din cuprinsul articolului
Jumătate din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite. Adoptarea unui stil de viață mai sănătos este o abordare recomandată pentru prevenirea unei game de boli cronice și atenuarea complicațiilor cauzate de afecțiuni precum obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul.
Un nou studiu sugerează că astfel de schimbări ale stilului de viață ar putea evita, de asemenea, aproximativ 40% din cazurile noi de cancer la adulții cu vârsta de 30 de ani și peste și aproape jumătate din toate decesele cauzate de cancer.
Studiul realizat de American Cancer Society a examinat datele din 2019 pentru a înțelege proporția și numărul de cazuri de cancer și decese legate de factori de risc potențial modificabili, cum ar fi fumatul și excesul de greutate corporală.
După ce au analizat 30 de tipuri de cancer și 18 factori de risc, cercetătorii au observat că factorii de stil de viață au fost responsabili pentru peste jumătate din cazurile noi de 19 tipuri de cancer.
Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite
Aproape 1,8 milioane de cazuri noi de cancer au fost raportate în SUA în 2021. Studiul a remarcat că factorii de stil de viață au reprezentat mai mult de 700.000 de cazuri noi de cancer și peste 262.000 de decese prin cancer.
- Fumatul a apărut ca un factor de risc semnificativ pentru cancer, responsabil pentru aproape 20% din toate cazurile și 30% din toate decesele cauzate de cancer. Fumatul crește riscul de cancer la plămâni, gură, col uterin, vezică urinară, pancreas, stomac, ficat și rinichi. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în 5-10 ani de la renunțare, șansa de a face cancer la gură, gât sau cutie vocală scade la jumătate.
„Extinderea programelor cuprinzătoare de control al tutunului poate avea cel mai mare impact asupra reducerii cazurilor de cancer și a deceselor. Dintre politicile de control al tutunului, creșterea prețului țigărilor prin accize a arătat cel mai puternic efect în Statele Unite”, au scris cercetătorii.
- După fumat, excesul de greutate corporală s-a dovedit a fi al doilea cel mai mare contributor, asociat cu aproximativ 5% din cazurile noi la bărbați și aproape 11% la femei. A fost legată de peste o treime din decesele cauzate de cancer de endometru, vezică biliară, esofag, ficat și rinichi.
Alți factori importanți includ:
- consumul de alcool,
- dieta proastă,
- lipsa activității fizice,
- expunerea la radiații UV,
- infecții.
Cercetătorii au estimat că din toate cazurile de cancer și decesele din Statele Unite, aproape 7%–8% au fost atribuite excesului de greutate corporală, 4%–5% au fost atribuite consumului de alcool, 4% au fost atribuite factorilor dietetici (toate dietele evaluate factori combinați), iar 3% au fost atribuite inactivității fizice.