Din cuprinsul articolului
Temperaturile extreme cauzate de schimbările climatice pot crește numărul de spitalizări și decese legate de probleme de sănătate precum demența, depresia și epilepsia, potrivit unui nou studiu, care se adaugă la cercetările anterioare care au constatat că schimbările climatice au efecte negative asupra sănătății umane.
Cercetătorii au analizat mai multe afecțiuni ale sistemului nervos – inclusiv demența, scleroza multiplă, epilepsia, accidentul vascular cerebral și migrena – și tulburări psihiatrice precum schizofrenia, depresia și anxietatea, potrivit studiului publicat în luna mai în revista Lancet Neurology, citat de Forbes.
Riscul de a muri din cauza unui accident vascular cerebral și a demenței crește odată cu temperaturile ridicate, în timp ce atât temperaturile extrem de calde, cât și cele reci sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate pentru multe tulburări de sănătate mintală, precum depresia.
De asemenea, cercetătorii au constatat că, pe măsură ce temperaturile cresc, cresc și spitalizările legate de demență, migrene, mai multe tulburări de sănătate mintală și scleroză multiplă.
Potrivit studiului, pacienții cu demență sunt mai susceptibili la daunele provocate de temperaturile extrem de calde și reci – cum ar fi hipotermia și bolile legate de căldură – și de fenomenele meteorologice severe, deoarece afectarea cognitivă le limitează capacitatea de a se adapta la schimbările de mediu.
Cercetătorii consideră că mai mulți factori, printre care poluarea, umiditatea crescută și expunerea redusă la soare, au un impact asupra tulburărilor de sănătate mintală, în timp ce tulburările neurologice și tratamentele acestora îngreunează adaptarea organismului la schimbările de temperatură.
Pentru a se descurca, studiul sugerează că pacienții cu aceste tulburări ar putea fi nevoiți să adopte noi comportamente pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, cum ar fi să bea mai multă apă, să evite exercițiile fizice când este cald sau să folosească mai multe tratamente.
Pe lângă sănătatea mintală și tulburările neurologice, efectele schimbărilor climatice asupra sănătății includ înrăutățirea problemelor respiratorii, boli de inimă și un risc crescut de infectare cu virusul West Nile, boala Lyme și boli cauzate de apă și alimente.
Deoarece evenimentele meteorologice extreme cresc odată cu schimbările climatice, efectele asupra sănătății legate de aceste evenimente – inclusiv decesul, astmul și înghețul – cresc și ele, diferite regiuni ale lumii fiind afectate în mod diferit de schimbările climatice.
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor prevăd că vor fi regiuni care vor înregistra o creștere a deceselor premature legate de temperaturile extreme.
Potrivit studiului, o nouă tulburare provocată de schimbările climatice este „anxietatea climatică”, care reprezintă teama de schimbările climatice și de impactul acestora asupra lumii și care afectează în principal copiii și adulții tineri.
„Întregul concept al anxietății climatice este o influență suplimentară, cu o potențială greutate”, a declarat într-o declarație Dr. Sanjay Sisodiya, autorul principal al studiului și profesor la University College London Institute of Neurology.
În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că guvernele au responsabilitatea de a opri schimbările climatice și impactul negativ al acestora asupra cetățenilor.
Această decizie a fost luată după ce un grup de femei elvețiene în vârstă a intentat un proces, afirmând că sunt expuse unui risc mai mare de deces din cauza valurilor de căldură, deoarece Elveția nu a făcut suficient pentru a le proteja de efectele schimbărilor climatice.
Instanța a declarat că este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului dacă un guvern nu depune eforturi pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice prin mijloace precum îndeplinirea obiectivelor privind emisiile.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a criticat Elveția pentru că nu și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră și nu a pus în aplicare un cadru pentru combaterea schimbărilor climatice.
Elveția a fost obligată să plătească aproximativ 87.000 de dolari pentru cheltuielile de judecată către grupul de peste 1.000 de femei, cu vârste de peste 64 de ani.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…