Din cuprinsul articolului
Potrivit unei analize de amploare, publicată recent, trei sferturi din zonele producătoare de bumbac din lume vor fi expuse la stres termic periculos, a declarat Annamária Lehoczky, expert în domeniul schimbărilor
Expertul a adăugat că, pe lângă temperaturile ridicate, un impact negativ vor avea asupra cultivătii bumbacului şi ploile abundente, inundațiile și incendiile care se vor produce din cauza încălzirii globale.
Aceste fenomene mmeteorologice ar putea afecta şi mijloacele de trai a sutelor de milioane de oameni, în condiţiile în care cultivarea și procesarea bumbacului asigură în prezent existenţa pentru aproximativ 350 de milioane de oameni.
Marea majoritate a producătorilor cultivă bumbac pe o suprafaţă de mai puţin de două hectare, iar problema este că fermele mici abia mai au rezerve.
În acelasi timp, efectele negative și randamentele de calitate inferioară vor avea un impact pe întregul lanț de aprovizionare. Aceasta mai spune ca poate exista un deficit tot mai mare de bumbac pe piaţă, iar preţul produselor textile poate crește vertiginos. In Europa vom simţi prin creşterea preţurilor la îmbrăcăminte, a explicat Annamária Lehoczky, care a amintit că Uniunea Europeană depinde foarte mult de importuri. Paralel cu aceasta cresc semnificativ importurile de articole de îmbrăcăminte. Expertul în domeniul schimbărilor climatice a mai menţionat că, potrivit unei definiţii relativ universale, bumbacul sustenabil este cultivat cu un impact minim asupra mediului.
Aceasta înseamnă o amprentă minimă de apă, dar care asigură un mijloc de trai echitabil pentru producători.
Acest tip de bumbac durabil reprezintă în prezent aproximativ o cincime din oferta totală a lumii, dar în acelaşi timp singura tendinţă pozitivă este acea că, sub presiunea consumatorilor, tot mai mulți producători importanţi de îmbrăcăminte trebuie să se angajeze că vor trece integral la utilizarea bumbacului durabil.
Annamária Lehoczky a mai precizat că mai este nevoie şi de schimbarea viziunii, deoarece prin achiziții conștiente și mai puține de îmbrăcăminte oricine își poate reduce nevoia de noi materii prime și, implicit, contribuie la diminuarea amprentei de mediu a industriei de îmbrăcăminte, potrivit RRA.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…