Ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2? Schimbările simple de făcut în obiceiurile alimentare
Din cuprinsul articolului
Dacă ați fost diagnosticat cu diabet de tip 2, ce urmează? Medicul dumneavoastră de îngrijire primară vă poate recomanda să vizitați un nutriționist dietetician înregistrat (RDN) și/sau un specialist certificat în îngrijire și educație pentru diabet (CDCES). Aceste persoane au cunoștințe și experiență legate de sprijinirea persoanelor cu diabet.
Ce poți face pentru a-ți gestiona diabetul?
Academia de Specialiști de Îngrijire și Educație a Diabetului (ADCES) descrie șapte comportamente de auto-îngrijire ca fiind cheia pentru gestionarea de succes a diabetului. Un RDN și/sau CDCES vă pot ajuta să creați un plan pentru a obține succes în fiecare dintre aceste domenii:
Obiceiuri sănătoase: stresul poate crește nivelul de glucoză din sânge și poate duce la obiceiuri nesănătoase, așa că este important să găsim sprijin și modalități sănătoase de a face față stresului.
Mâncarea sănătoasă: Mâncarea sănătoasă presupune să mănânci cu moderație, alegând o varietate de alimente bogate în nutrienți pe parcursul zilei.
A fi activ: Activitatea fizică are beneficii semnificative pentru inimă, corp și minte. De asemenea, vă poate menține glicemia mai aproape de nivelurile țintă ideale.
Luarea medicamentelor: Luarea medicamentelor poate fi dificilă. Un CDCES vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine medicamentele. Ei vor discuta cu dvs. despre cum funcționează medicamentele, în special despre cum să le luați cel mai bine, să reduceți efectele secundare și să depășiți barierele legate de costuri.
Monitorizare: Monitorizarea poate fi un instrument important în schimbarea comportamentului. Un CDCES va crea un plan individualizat pentru dvs. Planul dumneavoastră poate include sau nu o evaluare suplimentară a tensiunii arteriale, a greutății, a colesterolului, a somnului, a aportului alimentar, a activității fizice, a dispoziției și a sănătății generale.
Reducerea riscurilor: Angajați-vă în schimbări pozitive ale stilului de viață pentru a vă reduce riscul și pentru a detecta și preveni problemele devreme.
Rezolvarea problemelor: Diabetul se schimbă în timp, așa că utilizarea tehnicilor de rezolvare a problemelor vă poate ajuta să învățați noi modalități de a-l gestiona.
Ce schimbări simple poți face acum în obiceiurile tale alimentare?
Continuați să urmați o dietă sănătoasă. O dietă pentru diabet constă în consumul de alimente sănătoase în cantități moderate și respectarea de trei ore obișnuite de masă (și, eventual, gustări mici suplimentare).
Pentru mese, urmăriți recomandările nutriționale MyPlate pentru fiecare grup de alimente, inclusiv ½ farfurie legume fără amidon, ¼ farfurie carbohidrați și ¼ farfurie proteine
Legume fără amidon: umpleți cea mai mare parte din farfurie cu legume: sparanghel, broccoli, conopidă, țelină, jicama, salată verde, ciuperci, nopales, spanac, dovlecel.
Carbohidrați: Adăugați o cantitate mică de alimente bogate în amidon, cum ar fi fasole, porumb, mazăre, linte, quinoa din cereale integrale. Încercați să faceți această cantitate mai aproape de mărimea unui pumn.
Proteine: În ultimul sfert de farfurie, adăugați o cantitate de pui sau curcan de mărimea palmei sau o cantitate de somon sau tilapia. Ouăle, brânză cu conținut scăzut de grăsimi și tofu sunt, de asemenea, incluse.
Fructe/lactate: Adăugați o porție de fructe sau lactate. Aceste alimente sunt considerate carbohidrați, dar este important să fie incluse.
Lichide: adăugați o băutură cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi apă, ceai cu gheață neîndulcit sau cafea neîndulcită la masa.