Categories: Ştiri sănătate

Schimbările aduse de contract-cadru al asigurărilor sociale adoptat de executiv

Schimbările aduse de contract-cadru al asigurărilor sociale adoptat de executiv urmează să intre în viguare de la 1 iulie 2023. reglementează condiţiile
Contractul cadru reglementează principiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Noul contract-cadru al asigurărilor sociale de sănătate, adoptat vineri de guvern și care va intra în vigoare de la 1 iulie, are ca principală componentă prevenția. Î

n plus, oferă bonificații medicilor de familie care vor să meargă în zonele rurale și reglementează pentru prima dată plata în funcție de performanță.

Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% față de veniturile pe care ar putea să le obțină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există nici un alt medic de familie/punct de lucru.

Schimbările aduse de contract-cadru al asigurărilor sociale pentru pacienți

Medicii de familie vor avea la dispoziție noi instrumente în vederea realizării consultațiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Mecanismul de finanțare în asistența medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plății per capita și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent.

Acestea sunt riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor putea evalua comportamente cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinență urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demență și depresie.

Iar adulții cu vârsta între 18 și 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție.

A fost creat cadrul legal pentru creșterea accesului asiguraților la servicii de medicină fizică și de reabilitare în ambulatoriu.  Fiecare furnizor având obligația de a asigura un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână

În cazul spitalelor, se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi, cu peste 100 de servicii noi.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului și de utilizare eficientă a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

7 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

8 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

9 ore ago

Citeste si: