Sari la conținut

Schimbări majore la acordarea concediului medical! Mai multe facilităţi pentru medici. Câți bani primești dacă ești în concediu medical

concedii medicale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Concediu medical

Cerința de a prezenta adeverința cu zilele de concediu de la angajator pentru a beneficia de concediul medical ar putea fi eliminată. Această schimbare ar facilita accesul la concediu medical pentru angajați, conform unei noi propuneri legislative înregistrată recent la Parlament.

„Pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele prevăzute la art. 1 trebuie să aibă stagiul minim de asigurare necesar deschiderii drepturilor prevăzute la art. 2”, stabilește propunerea legislativă recent înregistrată la Senat, eliminând condiția actuală din OUG nr. 158/2005 de a prezenta adeverința eliberată de plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu avute în ultimele 12/24 luni.

Nu mai este nevoie de adeverința de la angajator

Parlamentarii propun eliminarea unei cerințe care adaugă dificultăți în obținerea concediului medical. Inițiatorii propunerii subliniază că eliminarea acestei cerințe va oferi medicilor o mai mare libertate în decizia privind durata concediului medical prescris.

În acest mod, medicii vor putea lua decizia de acordare a concediului medical pe baza criteriilor medicale, fără a fi influențați de informațiile primite de la angajator. Această schimbare urmărește să simplifice procesul de obținere a concediului medical și să ofere pacienților tratamentul adecvat și necesar în funcție de evaluarea medicală.

Inițiatorii propunerii subliniază, de asemenea, că eliminarea cerinței de prezentare a adeverinței are ca scop abordarea situațiilor în care aceasta este acordată cu întârziere sau chiar refuzată de către angajator. Aceste obstacole împiedică angajatul să beneficieze de concediul medical atunci când este necesar, potrivit evz.ro.

Câți bani primești dacă ești în concediu medical

Angajații din România au posibilitatea de a beneficia de concediu medical, însă durata și nivelul de remunerație variază în funcție de gravitatea afecțiunilor. În cazul bolilor comune și a rănirilor survenite în timpul liber, concediul medical poate fi acordat pentru o perioadă de maxim 183 de zile într-un interval de un an, calculat începând de la prima zi a îmbolnăvirii.

În cazul în care angajatul dorește să prelungească durata concediului, acesta poate discuta cu angajatorul în acest sens.

01 – Boală obișnuită: 75% din venitul brut obținut – (în cazul unei afecțiuni ce are condul 01, valoarea indemnizației se determină prin următorul calcul: suma salariilor brute din ultimele 6 luni/suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni) x 75% x numar zile de concediu medical)

02 – Accident în timpul deplasării către și de la locul de muncă: 80-100% din venitul brut obținut;

03 – Accident de muncă: 80-100% din venitul brut obținut;

04 – Boală profesională: 80-100% din venitul brut obținut;

05 – Boală infecto-contagioasă din grupa A: 100% din venitul brut obținut;

06 – Urgență medico-chirurgicală: 100% din venitul brut obținut;

07 – Carantină: 75% din venitul brut obținut;

08 – Sarcină și lăuzie: 85% din venitul brut obținut;

09 – Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la șapte ani sau copil cu handicap, pentru afecțiuni diferite față de cele care au cauzat handicapul, până la împlinirea vârstei de 18 ani – 85% din venitul brut obținut;

10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru 11 – Trecerea temporară în altă muncă 12 – Tuberculoză – 100% din venitul brut obținut;

13 – Boală cardiovasculară – 75% din venitul brut obținut;

14 – Neoplazii, SIDA – 100% din venitul brut obținut;

15 – Risc maternal – 75% din venitul brut obținut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel