Schimbări frecvente de dispoziție: deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate

Deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate. Deși noua generație are înclinația spre mâncare rafinată, ambalată, sau de tip junk food, mulți dintre ei nu își dau seama cum același lucru poate avea un impact asupra sănătății mintale.

Experții atrag atenția asupra faptului că consumul de alimente nesănătoase poate duce la schimbări frecvente de dispoziție, deoarece o alimentație necorespunzătoare poate contribui la inflamarea creierului.

Și, oricât de ciudat ar suna, anumite deficiențe nutriționale în special sunt de vină pentru un risc crescut de schimbări frecvente de dispoziție.

Schimbări frecvente de dispoziție: deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate

Organismul uman are nevoie de nutrienți precum zinc, acizi grași omega-3, proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și alte minerale esențiale pentru o viață sănătoasă și o funcționare adecvată.

Dar există unii nutrienți care sunt de vină în special pentru schimbările frecvente de dispoziție.

1. Zinc: Deficiența de zinc poate modifica cortexul prefrontal al creierului și hipocampului și este probabil să provoace digestie proastă și schimbări de dispoziție. Unele dintre cele mai bune alimente bogate în zinc sunt migdalele, spanacul, stridiile, puiul și crustaceele.

2. Vitamina B6: Vitamina B6 este importantă pentru sănătatea mintală, deoarece influențează eliberarea hormonilor care afectează starea de spirit – serotonina și dopamina. Deficitul de acest nutrient poate declanșa depresie, anxietate, oboseală, confuzie, sindrom premenstrual și iritabilitate. Poate fi declanșată de consumul de alcool sau de unele droguri. Acest nutrient se găsește în fasole, nuci, legume cu frunze verzi, carne de organe și fructe de mare sălbatice.

3. Antioxidanți: Antioxidanții ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, reducând astfel riscul de boli și suferință mentală sub formă de depresie și anxietate. Excesul de zaharuri, carbohidrații rafinați, grăsimile saturate și trans sunt de vină majoră pentru inflamație. Antioxidanții se găsesc din abundență în fructele și legumele colorate.

4. Cupru în exces: Poate declanșa dezechilibre ale neurotransmițătorilor pentru a scădea dopamina și a crește norepinefrina. Acest lucru poate duce la depresie postpartum, schimbări de dispoziție, exces de gânduri și multe altele.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: